Srijeda, 17 srpnja, 2024

Analiza “Stratfora” za drugi kvartal 2016: Sirija ostaje pijun u igri supersila

Must Read

Geopolitičke intrige karakterizirat i drugi kvartal 2016. godine, navedeno je u novoj analizi “Stratfora”. Naime, i dalje traje građanski rat u Siriji, koji je osnovni izvor europske migrantske krize, ali i izvor dodatnih komplikacija u ionako lošim odnosima Turske i Kurda.

Međutim, istina je da je Sirija samo pijun u jednoj većoj igri svjetskih supersila, od kojih svaka ima svoje planove na Bliskom istoku. Jedna od njih je i Rusija, koja je nedavno povukla većinu svojih vojnih snaga iz Sirije.

Međutim, ovo vojno povlačenje neće fundamentalno promijeniti tijek građanskog rata u Siriji, ali će svakako oblikovati daljnja politička razmatranja u vezi s ishodom rata u toj zemlji. Zapravo, mnogi su uvjereni da je to sve vrijeme i bila namjera Moskve. Po svemu sudeći, Kremlj se povukao djelomično kako bi utjecao na pregovore u Ženevi, ali i kako bi se “izvukao” iz potencijalno dugog i skupog vojnog angažiranja.

Rusko vojno povlačenje dodatno će zakomplicirati turske pregovore o migrantskoj politici u Europi. Ankara nije baš odlučna u namjeri da primi stotine tisuća izbjeglica, ali su pokušali iskoristiti očaj ostatka europskog kontinenta kako bi dobili što više ustupaka.

Kada je riječ o ekonomskoj, globalnoj klimi u narednom kvartalu, onda će tu glavnu riječ voditi Kina i SAD. Američka ekonomija će nastaviti rasti, a kineska će nastaviti usporavati.

Jači dolar će stvoriti probleme za Kinu.

Odnosi ove dvije ekonomije učinit će globalno tržište nestalnim, ali monetarni stimulans Europske središnje banke će štititi eurozonu.

Europa

Kretanje trenutne političke situacije u Europi bit će odlučeno događajima iz drugog tromjesečja. Naime, čim se vrijeme proljepša, to automatski znači da će se povećati priljev imigranata, a oni će vjerojatno pokušati doći do Italije.

Europska komisija i Njemačka će i dalje nastojati da sačuvaju i zaštite Schengenski sporazum, ali granične kontrole će i dalje ostati, posebno nakon napada na Bruxelles.

Budućnost Šengena

Ovaj kvartal će biti definiran debatom o budućnosti šengenskog područja. Naime, zemlje koje se nalaze uz balkansku rutu će lobirati za suspenziju grčkog članstva u Schengenskom sporazumu, kao i za produljenje postojećih graničnih kontrola.

Međutim, činjenica je da će Njemačka i Italija podržati Grčku, i samim tim Grčka će skoro sigurno ostati članica šengenske zone. Migrantska kriza će imati i političke posljedice po Njemačku.

I dok ne vjerujemo da će položaj kancelarke Angele Merkel biti upitan, slab rezultat konzervativne stranke na  regionalnim izborima, kao i sve veća popularnost antiimigrantske partije Alternativa za Njemačku, stvorit će određeno nezadovoljstvo u samoj vladi Njemačke.

Brexit ili ne

Britanski referendum o članstvu u EU, koji se održava 23. lipnja, i njegov ishod osjetit će se tek nakon drugog tromjesečja. Naime, Stratfor vjeruje da će Velika Britanija ostati u EU. Međutim, ako dođe do izlaska iz EU, to će svakako prouzročiti političku krizu u Londonu.

Bez obzira na ishod referenduma, Cameronovi pregovori s EU otvorili su vrata drugim vladama da iznesu svoje zahtjeve pred Uniju, jer sada mogu zaprijetiti sličnim referendumima.

Dakle, pravi efekt britanskog referenduma očekuje se tek u drugoj polovici godine. I

Istok Europe

Varšava će svakako poduzeti određene korake da poveća kontrolu nad svojim političkim sustavom i gospodarstvom, što će dovesti do određenih trenja sa Zapadom. Tijekom ovog kvartala, poljska vlada će uvesti posebni porez na supermarkete, što predstavlja sektor gdje ima najviše stranih investitora.

Ovaj populistički potez Varšave svakako će polarizirati poljsko društvo i može izazvati prosvjede protiv Vlade. Međutim, poljska oporba je više nego slaba i sadašnja vlada će ostati na vlasti. Jedan od značajnih događaja koji se očekuju krajem ovog kvartala te početkom sljedećeg biće sve uzavrelija debata o tome da li EU treba produžiti sankcije Rusiji.

Neke članice EU, poput Italije i Mađarske, će poslati signal te sugerirati da sankcije ne bi trebale biti produžene, nakon što isteknu krajem srpnja.

Međutim, vjerojatno je da će EU sankcije zadržati do kraja godine.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -