AMERIKA, „TIGAR OD PAPIRA“? Kako je EUFOR Althea došla u nemilost Talibana

Samo nekoliko sati nakon katastrofalnog povlačenja američkih trupa iz Afganistana, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris posjetila je Singapur i Vijetnam radi jačanja veza s ključnim partnerima u tom dijelu svijeta. Posjetom se žele ohrabriti saveznici koji se, zajedno sa SAD-om, suprotstavljaju dominaciji Kine.

Harrisova posjeta je došla u težak trenutak za SAD. Saveznici te zemlje pokazuju bojazni nakon kraha afganistanske politike i kaosa. Kina, Rusija, Iran, Pakistan, ali i Turska, kao i mnogi akteri na Bliskom istoku slave zbog povlačenja SAD-a. Te regionalne i globalne sile neće propustiti priliku smanjenja američke moći u svijetu. Već je svima jasno da će Afganistan pasti pod utjecaj Kine i Rusije. Te su dvije sile u svojim postupcima u UN-u i na terenu dokazale da žele suradnju s Talibanima, što će im garantirati prevlast i konačno slabljenje američkog utjecaja u tom dijelu Azije.

Kina sve čvršće odgovara na američke manevre u Južno kineskom moru nakon afganistanskog debakla. U kineskim medijima na engleskom jeziku nikad kao prije se nije maštalo o okupaciji Tajvana.

U arapskom svijetu džihadističke skupine su slavile talibanski ulazak u Kabul. Militantne i terorističke skupine od Al-Kaide u Sahelu, Hezbolaha u Libanonu, Hamasa u Gazi i drugi motiviraju svoje vojnike. Vrijeme i strpljenje je na njihovoj strani. Očekuje se skorašnji odlazak Sirije je iduća pobjeda

Američka politika doživjela je u posljednjem desetljeću niz debakala i u Euroaziji. Ukrajina i Gruzija su primjeri tih debakala, a EU je pokazala da nema mehanizme kojima bi nadoknadila američku slabost u tom dijelu svijeta.

Štoviše, EU gubi i na prostoru Zapadnog Balkana. Sjeverna Makedonija je najjasniji primjer: zemlja je u dogovoru s članicom EU promijenila vlastiti identitet (ime zemlje), ali i dalje ostaje daleko od početka pregovora s EU zbog interesa drugih država članica.

Tu dolazimo do BiH. Nikad prisutnije, jače i nikad ohrabrenije Rusija i Kina, koje vide slabljenje američkog utjecaja u nizu dijelova svijeta (arapski svijet, Azija i Zapadni Balkan), mogle bi pokušati odigrati istu utakmicu u BiH.

Nikad čvršće i jasnije Rusija i Kina nisu bile po pitanju OHR-u. Srbi i RS također. Rusija i Kina bi za tri mjeseca ove godine mogle staviti veto na misiju EUFOR Althea, koja je de facto NATO misija u kojoj Amerikanci imaju duboke interese. Zanimljivo je da je Austrija na čelu EUFOR Althee od 2009.

Odlaskom EUFOR Althee otvorio bi se novi prostor za Rusiju i Kinu, ali i srušio zapadnjački kolonijalizam nad BiH, koji najviše guši – Hrvate u BiH.

Hrvati jesu proeuropski, vole zapad, ali su slobodarski narod i vole svoju slobodu više od lažnog izvoza demokracije i kakti vrijednosti koje Hrvati svakodnevno žive zahvaljujući nametnutom Komšiću, nametnutim predstavnicima, nametnutom FTV-u, nametnutom BHRT-u, nametnutim odašiljačima, nametnutim pravosuđem, nametnutom vojskom, nametnutom SIPA-om, nametnutim OHR-om, nametnutim ambasadorima, nametnutom zastavom, nametnutom himnom, nametnutim tablicama, nametnuim zakonima, nametnutim osmijesima, nametnutim petrodolarima, nametnutim rušenjem Hercegovačke banke, nametnutim rušenjem hrvatskog gospodarstva, nametnutim intelektualcima, nametnutim porezima, nametnutim haračem za Sarajevo, nametnutim izbornim zakonom, nametnutim cestovnim pravcima, nametnutim barunskim stavovima, nametnutim medijima, nametnutim NGO mafijašima. Itd.

EUFOR Althea označava vojnu okupaciju BiH, a OHR političku. To nije nikakva garancija. BiH ne smije biti ničija kolonija. Ni Rusije, ni Kine, ni Amerike, ni EU. Ali netko mora povući poteze na šahovskoj ploči da dođe do oslobađanja i suživota naroda koji žive u BiH.

Analitički tim Poskok.info