Utorak, 18 lipnja, 2024

Amerika: Putin se “gušio” u ambicijama i nesigurnosti

Must Read

Bivši američki karijerni diplomat je u dugom obraćanju rekao da su američke obavještajne agencije prošle jeseni počele prikupljati “uznemirujuće i detaljne” podatke o Putinovom planu za “novu veliku invaziju” na Ukrajinu.

Prijetnja o ruskom potencijalnom korištenju taktičkog ili nuklearnog oružja niskog učinka ne smije se olako shvaćati, ali CIA nije zamijetila puno praktičnih dokaza koji bi povećali tu zabrinutost, rekao je u četvrtak direktor CIA-e William Burns.

U govoru u tehnološkom institutu Georgia, Burns se osvrnuo na “mogući očaj” zbog vojnih neuspjeha ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove vlade od invazije ruskih snaga na Ukrajinu 24. veljače, prenosi Hina.

Iz tih razloga, “nitko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribjegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka”, rekao je Burns.

Unatoč izjavi Kremlja o stavljanju najvećeg nuklearnog arsenala na svijetu u stanje visoke pripravnosti, “nismo vidjeli puno praktičnih dokaza” koji bi pojačali tu zabrinutost, istaknuo je.

Burns je to rekao u odgovoru na pitanje bivšeg američkog senatora Sama Nunna, vodećeg zagovornika kontrole naoružanja, na kraju svog prvog govora od dolaska na čelo glavne američke obavještajne agencije u ožujku 2021.

Bivši američki karijerni diplomat je u dugom obraćanju rekao da su američke obavještajne agencije prošle jeseni počele prikupljati “uznemirujuće i detaljne” podatke o Putinovom planu za “novu veliku invaziju” na Ukrajinu.

Putin se “gušio” u ambicijama i nesigurnosti i vidio da se zatvara mogućnost da se Ukrajina orijentira daleko od Zapada, rekao je Burns koji je Putina opisao “apostolom osvete”.

Američka obavještajna služba bila je od vitalnog značaja za ukrajinsku borbu protiv ruskih snaga, rekao je Burns, bivši američki veleposlanik u Moskvi.

Rekao je da su “strašni zločini” počinjeni u ukrajinskoj Buči.

Rusija je više puta poricala da cilja civile, a optužbe da su ruske snage pogubile civili u Buči nazvala je “monstruoznom krivotvorinom” osmišljenom kako bi se ocrnila ruska vojska.

Kremlj tvrdi da je pokrenuo “posebnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i “oslobađanje” Ukrajine od nacionalističkih ekstremista.

- Advertisement -

12 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -