Američki vojnik iz Teksasa neovlašteno ušao u Sjevernu Koreju

Amerikanac koji je prešao preko granice Južne Koreje u Sjevernu Koreju je vojnik Travis King, javljaju svjetski mediji. Riječ je o američkom vojniku koji je odslužio gotovo dva mjeseca u južnokorejskom zatvoru zbog napada. Američki dužnosnici tvrde da je neovlašteno ušao u zemlju.

U ponedjeljak je pušten i trebao je biti poslan kući u Teksas, gdje se trebao suočiti s dodatnim vojnim disciplinskim mjerama i otpuštanjem iz službe. King je postao prvi Amerikanac pritvoren u Sjevernoj Koreji u gotovo pet godina.

Prešao granicu tijekom obilaska pograničnog sela
Američki dužnosnici su za AP rekli da je King bio na putu za zračnu luku i da je trebao biti prebačen u Fort Bliss u Teksasu, ali je uspio izbjeći svoju pratnju i pridružio se obilasku korejskog pograničnog sela Panmunjom.

“Vjerujemo da je trenutno u pritvoru u Sjevernoj Koreji i radimo s našim kolegama iz sjevernokorejske vojske na rješavanju ovog incidenta”, napisalo je zapovjedništvo UN-a jučer na Twitteru.

King je ispraćen do zračne luke u Južnoj Koreji, ali je zatim napustio zračnu luku i kasnije se pridružio obilasku zajedničkog sigurnosnog područja u korejskom pograničnom selu Panmunjom. Južnokorejski izvještaji kažu da je pobjegao preko granice jučer poslijepodne dok je bio u obilasku sa skupinom posjetitelja, uključujući civile.

Ostaje nejasno je li King planirao bijeg u Sjevernu Koreju. Državni mediji Sjeverne Koreje nisu odmah izvijestili o prelasku granice. Tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da SAD radi sa Sjevernom Korejom na “rješavanju ovog incidenta”.

Majka vojnika: Želim da mi se sin vrati kući
Majka američkog vojnika Claudine Gates iz Racinea u Wisconsinu kaže da samo “želi da joj se sin vrati kući”. Za ABC News je ispričala da se sa sinom zadnji put čula prije nekoliko dana.

“Tada je rekao da će se uskoro vratiti u svoju bazu u Fort Blissu. Ne mogu vjerovati da bi moj sin učinio tako nešto. Samo želim da se Travis vrati kući”, rekla je vojnikova majka./HMS/