Američki teoretičar zavjera proglasio bankrot, trebao platiti ogromnu odštetu

AMERIČKI teoretičar zavjere Alex Jones podnio je zahtjev za proglašenjem bankrota. Protiv Jonesa, osnivača krajnje desne web stranice InfoWars, pokrenut je sudski proces jer je širio teoriju zavjere o pucnjavi u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. godine. Nakon što je izgubio slučaj u listopadu, sud mu je naredio da plati gotovo milijardu dolara odštete obiteljima ubijenih.

U pucnjavi u osnovnoj školi ubijeno je dvadeset učenika, svi u dobi od šest ili sedam godina, te šest članova osoblja. Gotovo sve najkorištenije društvene mreže su suspendirale Jonesove račune zbog širenja teorija zavjere. Međutim, on i dalje preko vlastite platforme uspješno dijeli sadržaj svojim odanim sljedbenicima.

Jones je u četvrtak ponovno izazvao kontroverze jer ugostio repera Kanyea Westa, koji je tijekom intervjua hvalio Hitlera. Iako je Jones izgnan s društvenih mreža, isječci njegovog razgovora s reperom su se proširili, a reperovi stavovi o nacistima su izazvali opći bijes javnosti, piše Sky News.

48-godišnji teoretičar zavjera je podrijetlom iz Austina u Teksasu, a još tijekom 1990-ih je počeo raditi na kabelskoj televiziji, gdje je stekao kult sljedbenika zahvaljujući svojim teorijama zavjere. 1999. je osnovao web stranicu InfoWars, koja je ubrzo postala popularna među ljubiteljima teorija zavjera, a navodno je 2017. imala više od 10 milijuna posjeta mjesečno.