Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Američki Senat usvojio zakon kojime se omogućava američkim državljanima da podignu optužnice protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. rujna, ali Obama već najavio veto

Must Read

Američki Senat jučer je jednoglasno usvojio zakon koji omogućava Amerikancima da tuže druge države za terorističke napade na američkom tlu, unatoč snažnoj opoziciji iz Bijele kuće. Naime, iako se ovaj zakon odnosi na sve države, jasno je koga Amerikanci žele tužiti za napad 11. rujna 2001. – Saudijsku Arabiju. Podsjetimo, većina terorista koji su izveli napad 11. rujna bili su saudijski državljani (kao i Osama bin Laden).

Zakon se zove “Pravda protiv Sponzora Terorizma”. Gornji dom američkog Kongresa prošao je bez problema, no sada mora proći još i donji dom, odnosno Predstavnički dom.

Demokratski senator iz New Yorka, Charles Schumer, komentirao je: “Ovaj zakon mi je jako važan jer će dati žrtvama napada 11. rujna mogućnost da potraže pravdu”.

No, znači li to da će uskoro američki državljani moći tužiti Saudijsku Arabiju? Teško, jer Obama je već najavio kako će uložiti veto. Pritisci iz Rijada očito imaju znatan utjecaj.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -