Published On: Sri, ruj 5th, 2018

Američki potpredsjednik pozvao na oslobađanje novinara Reutersa

AMERIČKI potpredsjednik Mike Pence je pozvao Mjanmar da poništi sudsku presudu po kojoj su na sedam godina zatvora osuđena dvojica Reutersovih novinara pozvavši da ih se odmah oslobodi.

Dvojica Reutersovih novinara, Wa Lone (32) i Kyaw Soe Oo (28), koji su istraživali zločine mjanmarske vojske nad Rohindžama, osuđeni su u ponedjeljak na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnoj tajni.

Pence je na svom Twitteru napisao da njih treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihova rada koji otkriva kršenja ljudskih prava i masovna ubojstva. “Sloboda vjeroispovijesti i sloboda tiska bitne su za snažnu demokraciju”, napisao je Pence na svom Twitteru.

Masakr Rohindža

Wa Lone i Kyaw Soe Oo optuženi su da su se domogli dokumenata vezanih uz operacije mjanmarskih sigurnosnih snaga u državni Rahin, regiji na sjeverozapadu Mjanmara u kojoj se odigravala tragedija Rohindža.

Koncentrirali su se na masakr nad pripadnicima te muslimanske zajednice u selu Inn Dinn 2. rujna 2017.

Dvojica lokalnih mjanmarskih novinara koji su radili za britansku agenciju u pritvoru su od prosinca 2017. i izjasnili su se da nisu krivi za optužbe.

Proces je pomno pratila međunarodna zajednica koja je već uputila apele da se oslobode dvojica novinara. Ujedinjeni narodi, Europska unija i neke zemlje, među kojima SAD, Kanada i Australija, pozvali su na oslobađanje novinara.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare