Published On: Wed, Sep 23rd, 2015

AMERIČKI POLITIČKI PORTALI: Komandant Islamske države je američki specijalac!

Omar al-Sišani, komandant Islamske države, obučavan je od strane specijalnih jedinica SAD-a u Gruziji, u periodu od 2006. do 2010. godine, a o tome piše više uticajnih američkih medija. Naime, Business Insider navodi da “američki mediji priznaju ulogu SAD-a u rastu Islamske države”, baveći se temom ove informacije da je taj džihadist obučavan u američkoj vojsci koja je odjeknula u američkim medijima.
Informacija je postala glavna tema najuticajnijih američkih političkih portala. Naime, otkriveno je i potvrđeno da je Omar al-Sišani, jedan od glavnih ljudi Islamske države, obučavan od strane specijalnih jedinica armije SAD-a u trening centrima u Gruziji.
Al-Sišani je poznat kao borac u Čečeniji, a zatim i u Gruziji, da bi danas ratovao u Siriji i Iraku kao jedan od zapovovjednika terorističke grupe Islamska država. On je zapravo iz Gruzije i pravo ime mu je Tarkan Batirašvili.
Portal McClatchyDC.com se poziva na izvore u vojnom vrhu Gruzije i navodi svjedočenja da je “al-Sišani prepoznat kao zvijezda i istaknuti borac u specijalnim jedinicima SAD-a”.
On je bio zvjezda u usponu i kao takav je tretiran, navodi McClatchyDC.com riječi jednog od još uvijek aktivnih pripadnika vojske Gruzije. – Svi smo obučavani od strane američkih specijalnih jedinica i on je bio jedan od najboljih vojnika – rekao je izvor portala McClatchyDC.com.
Ova informacija nikako ne ide u prilog Bjeloj kući, jer glasno otvara pitanje jesu li  SAD bile pokrovitelj islamskih terorista, odnosno, rasvjetljava činjenicu da uloga SAD-a u razvoju Islamske države nimalo nije naivna, nego da je riječ o dugogodišnjim odnosima vojske SAD-a sa različitim terorističkim grupacijama koje lako može staviti pod kontrolu. –
Avaz.ba