AMERIČKI MINISTAR OBRANE Irački Kurdi “model” borbe protiv Islamske države

Pešmerge, koji su dobili oružje od SAD-a, ali i od Velike Britanije i Francuske, dali su velik doprinos borbi protiv IS-a ubivši 1.200 njihovih pripadnika.

Američki ministar obrane Ashton Carter pohvalno je u petak govorio o borbi iračkih Kurda protiv ekstremističke skupine Islamska država (IS) kao o “modelu” kojega treba slijediti u borbi protiv džihadista.

Na kraju svog posjeta Iraku, prvog otkako je u veljači stupio na dužnost, Carter je u petak stigao u posjet Erbilu, na sjeveru Iraka, prijestolnici iračkog Kurdistana, čije su snage glavni čimbenik u borbi protiv Islamske države koja kontrolira velike djelove teritorija u Iraku.

“Pešmerge (kurdski borci) su model koji mi pokušavamo slijediti”, kazao je on govoreći pred stotinjak vojnika međunarodne koalicije koju predvodi SAD u borbi protiv Islamske države, nakon razgovora s predsjednikom autonomne regije Kurdistana, Masudom Barzanijem.

U Iraku i susjednoj Siriji, gdje su pripadnici džihadističke skupine također zauzeli velike djelove teritorija, “nastojimo uspostaviti snagu sposobnu ostvariti pobjedu na terenu i potom održati vraćene teritorije i vratiti normalan život tamošnjim stanovnicima, kazao je Carter.

Uz odlučnu pomoć iz zraka međunarodne koalicije, irački Kurdi uspjeli su otjerati džihadiste s graničnih područja u Kurdistanu te preuzeti kontrolu nad regijama oko kojih se spore s Bagdadom, kao što je grad bogat naftom Kirkuk.

Samo je u četvrtak koalicija poduzela 19 napada diljem Iraka, od čega je deset regija u kojima u borbama sudjeluju i Kurdi, prenosi Hina.

Sjedinjene Države i koalicija računaju na potporu kurdskih snaga kako bi osvojili Mosul, drugi po veličini irački grad i strateški cilj smješten oko 90 km od Erbila. Mosul je pao u ruke IS-a početkom njihove ofenzive u lipnju 2014. što im je omogućilo daljnja osvajanja

Pešmerge, koji su dobili oružje od SAD-a, ali i od Velike Britanije i Francuske, dali su velik doprinos borbi protiv IS-a ubivši 1.200 njihovih pripadnika.

Odnosi između Kurdistana i središnje vlasti, iako se njihove snage u nekim regijama zajedno bore protiv IS-a, ostaju napeti zbog razlika u političkim i energetskim pitanjima.

Carter je naglasio da će njegova zemlja nastaviti preko središnjih vlasti u Bagdadu dopremati pomoć Kurdistanu.