AMERIČKI IZASLANIK ZA BALKAN Escobar: “Dodik je i dalje fokusiran na raspakiranje Daytona i Ustava BiH”

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas bi trebao obratiti Podboru odbora za vanjske poslove SAD u Washingtonu koji će raspravljati o stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu, te dati procjene američke politike u regiji.

U objavljenom obraćanju zamjenika pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriela Escobara pred Komitetom za vanjske poslove Zastupničkog doma (pododbor za Europu), saslušanju o angažmanu SAD na Balkanu, navodi se da se politika SAD na zapadnom Balkanu zasniva na jednostavnom principu: kontinuiranoj integraciji regije u euroatlantske strukture.

Ta integracija jača Europu kao geostrateškog partnera, jača demokratsko upravljanje i vladavinu prava, i čini zemlje zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i regiju boljim sigurnosnim i trgovinskim partnerima za Sjedinjene Države.

– Razumijemo da su prepreke ovom procesu ogromne – uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciji, smanjenju ovisnosti o ruskoj energiji, etnonacionalističkoj politici i štetnim stranama utjecaja i dezinformacija. Ipak, ove prepreke nisu nepremostive, zapadni Balkan mora poduzeti korake neophodne da bi se kvalificirao za članstvo. Naš angažman pomaže im u borbi protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom utjecaju – iz autoritarnih država poput Rusije i NR Kine, ali i loših aktera iznutra. Naš angažman je usmjeren na rješavanje postojećih tenzija koje prijete ovom putu i većoj regionalnoj stabilnosti – navodi se u Escobarovom izvještaju.

U dijelu izvještaja koji govori o Bosni i Hercegovini, Escobar navodi da “nažalost, u BiH predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na raspakiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava.”

– Dodikovo uporno, secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožava stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šire regije. Nastavit ćemo sankcionirati ove akcije i pozivati ​​na odgovornost svakoga tko podriva Daytonski mirovni sporazum ili ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter zemlje. Također ćemo nastaviti intenzivne napore da ojačamo opredijeljenost međunarodne zajednice da podrži Dayton, uključujući prikupljanje podrške misiji Europske unije EUFOR ALTHEA. Nadalje, ostajemo čvrsti u podržavanju korištenja bonskih ovlasti Ureda visokih predstavnika za suprotstavljanje prijetnjama Daytonskom sporazumu – naglašava Escobar.

Građani zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu – onu u kojoj se jače, transparentnije demokracije i vlade smatraju odgovornim, podrška ljudskim pravima je snažna i gdje svi imaju koristi od većeg ekonomskog prosperiteta i sigurnosti. Naš angažman pomaže u ostvarenju ovog sna, a nastavak dvostranog angažmana u Kongresu i dalje je ključ njegovog uspjeha, navodi se u Escobarovom izvještaju./Fena/HMS/