Američka mornarica tvrdi da je spriječila Iran u zapljeni tankera

Američka mornarica je objavila da je u srijedu spriječila Iran u zapljeni dva komercijalna tankera u Perzijskom zaljevu, u posljednjem u nizu napada i zapljena brodova na tom području.

Američka energetska tvrtka Chevron objavila je da je u jednom incidentu bilo riječ o Richmond Voyageru, velikom tankeru kojim upravlja, dodavši da je posada na sigurnom.

Brod iranske mornarice pucao je tijekom pokušaja zapljene drugog plovila, objavio je glasnogovornik pete flote američke mornarice Timothy Hawkins. Oba incidenta dogodila su se u Perzijskom zaljevu, u vodama između Irana i Omana.

Hawkins nije rekao koliko je brodova američke mornarice sudjelovalo u intervenciji, a nisu jasni ni detalji o drugom brodu koji je napadnut.

Od 2019. u strateški važnom morskom prolazu događa se niz napada i zapljena brodova, u vrijeme tenzija između SAD-a i Irana.

Iran je prije više od mjesec dana zaplijenio dva naftna tankera, objavio je SAD.

Kroz Hormuški tjesnac, smješten između Omana i Irana, prolazi petina svjetske nafte.

Podaci tvrtke Refinitiv pokazuju da je Richmond Voyager ranije bio u luci Ras Tannoura na istoku Saudijske Arabije. Glasnogovornik Chevrona naglasio je kako brod „djeluje normalno“.