AMBASADOROTORTURA POSTAJE NEPODNOŠLJIVA: Britanski veleposlanik prijetio je novinarima ATV-a

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini pisao je glavnom uredniku ATV-a. Zabrinut je našim izvještajem o sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji “Mania”.

Ovako nešto se nitko ne sjeća, od bilo kojeg diplomata. Julian Reilly uključio se u “spekulacije”. A čini se da ga je najviše zasmetalo što se u prilogu spominje ime Helen Fluker, voditeljice političkog odjela britanskog veleposlanstva. Riley također piše kako smo dobili odgovor i nismo ga objavili. Istina je samo da smo dobili odgovor, ali ne i na pitanje je li Fluker u izvješću označio Manija kao onoga koga treba sankcionirati. 

“Pokušaji zastrašivanja diplomata na pojedinačnoj razini i pogrešnog predstavljanja legitimnog rada stranih veleposlanstava potpuno su neprimjereni. Kao i vi, vrlo ozbiljno shvaćam svoju odgovornost prema svom osoblju. Ovim putem, izravno, obraćam vam se u nastojanju da riješite ovom pitanju, ali ukoliko se ovakvo izvješćivanje nastavi, ostaje otvorena mogućnost da ću o ovoj situaciji obavijestiti nadležna tijela”, stoji u pismu. 

“Pismo koje ste mi uputili smatram zastrašivanjem i izravnim pritiskom na rad naših medija”, kazala je Milijana Kos, glavna urednica IP-a ATV-a. 

Kos je poručio britanskom veleposlaniku da ćemo nastaviti izvještavati o ovoj i drugim temama, te da je to isključivo stvar uređivačke politike ATV-a. 

“Tvrdite da se prijava temelji na “nagađanjima” i niste se udostojili odgovoriti na jasno postavljeno pitanje o konkretnoj osobi. Točno je jedino da ste odgovor poslali u 16.19 sati, a niste odgovorite na pitanje da li je Helen Fluker napisala prijavu u kojoj je agenciju Mania označila kao tvrtku koju treba sankcionirati? To pitanje ste dobili 16. siječnja 2024. u 9:14. Odgovorili ste samo na prvi dio pitanja o objašnjenje sankcija prema tvrtki Mania uopće. Možda biste mogli dati jasan i precizan odgovor u vezi s gospođom Fluker koja je mogla demantirati naše informacije, odvesti novinarsku priču u drugom smjeru”, odgovorio je Kos. 

I iz Udruženja novinara Republike Srpske kažu da je pismo britanskog ambasadora pritisak na ATV. Dodaju da ako je već bilo nešto sporno u prilogu, za to postoji demanti. 

“Usudio se kritički komentirati jedan od članaka, što je po meni potpuno ispravno, a čak i da nije u skladu sa standardima struke, tu doista nema mjesta za bilo kojeg veleposlanika ili diplomata, pogotovo ne britanskog. Jedan, da na taj način vršimo pritisak na medije. zajednicu, konkretno vas, naše kolege iz ATV-a. Zamislite samo kada bi naše diplomate komentirale njihove medije, odnosno njihova glasila, podružnice u Srpskoj”, kaže Branimir Đuričić, predsjednik Skupštine Udruženje novinara Republike Srpske.

Da je Rijlijev potez neprihvatljiv, smatraju i na Fakultetu političkih nauka Sveučilišta u Banjoj Luci. Britanski veleposlanik dobio je poziv da posjeti ATV i uvjeri se o kakvom se mediju radi.