Ambasada Britanije: Osuđujemo muslimanski napad na srpske povratnike u Mostaru

“Zastrašivanje povratnika ili manjinskih zajednica je neprihvatljivo bilo gdje da se dogodi i odgovorne vlasti moraju djelovati kako bi se to ubuduće spriječilo”, poručili su iz Veleposlanstva Velike Britanije povodom paljenja srpske zastave u Zenici, skidanja srpske zastave sa crkve u Konjicu i kamenovanja kuće povratničke obitelji Šantić u Mostaru.

Jasan stav “Stav Velike Britanije je jasan i konzistentan”, navodi se u odgovoru Veleposlanstva Velike Britanije na upit Srne hoće li međunarodna zajednica “nastaviti prešutno odobravati provokacije i neadekvatno reagiranje vlasti u Federaciji BiH u smislu zaštite prava i imovine Srba”.

Podsjetimo, zastava Republike Srpske zapaljena je u utorak u Zenici, dok je grupa huligana uzvikivala “Allahu ekber” i “Tekbir”.

Istu večer dvadesetak građana Konjica okupilo se ispred pravoslavne crkve sv. Vasilija Velikog zbog zastave Republike Srpske postavljene na crkvenom jarbolu.

U nedjelju u 23.05 sati Policijska stanica Sjever Mostar dobila prijavu da je kamenovana kuća u vlasništvu B.Š., potvrdio je agenciji Srna glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.

”Policija je izašla na lice mjesta i utvrđeno je da je jednim kamenom razbijeno prozorsko staklo. Obavljen je razgovor i policija nastavlja s operativnim radom i pronalaskom izvršitelja”, rekao je Marić. Agencija Srna objavila je da je vlasnica kuće Sofija Šantić te da živi sama u mostarskom naselju Bijelo Polje a te da su joj na Božić u gostima bili kćerka i sin.