Published On: Sri, pro 16th, 2020
#3rd | By Desk

Aluminij: Prvi put u Mostaru proizvode trupce od recikliranog aluminija

Aluminij industrija u Mostaru u studenome ove godine započela je proizvodnju trupaca, a prvi trupci izliveni su za lokalne tvrtke. U početnom razdoblju planirana je proizvodnja od 3000 MT za domaće i međunarodno tržište.

POPRAVCI I IZAZOVI

Mjesecima prije u Aluminij industriji bili su posvećeni popravcima u Ljevaonici, a sve u cilju pokretanja proizvodnje. Navedeno je obuhvaćalo popravak krova, pripremu i pregled peći i svih ostalih potrebnih pogona kao što su cjevovod, plinovod i dovod zraka, piše Večernji list BiH.

Aluminij se na tom putu suočio s mnogim izazovima i uspio ih prevladati.

– Ljevaonica je sada spremna za proizvodnju, ali je daleko od punog proizvodnog kapaciteta. Samo su 3 od 10 peći u radnom stanju i potrebno je napraviti još mnogo popravaka za puni proizvodni kapacitet – kazali su iz Aluminija.

Ova kompanija sada je usmjerena na osiguravanje stabilnog i održivog lanca opskrbe sirovinama. Potpisali su dva strateška ugovora i osigurali predbilježbe za trupce, ali ipak se suočavaju s istim izazovima kao i drugi proizvođači recikliranih aluminijskih proizvoda, a to je sirovina.

– Naš tim marljivo radi na pronalaženju novih rješenja i dobavljača sirovina. Svi smo posvećeni proizvodnji trupaca prema zahtjevima naših klijenata – kazali su iz menadžmenta ove tvrtke.

Prije pokretanja proizvodnje Aluminij je izradio petogodišnji plan proizvodnje, koronakriza ga je malo promijenila, ali ipak su uspjeli isporučiti prve naručene trupce svojim klijentima.

SLIKA STANJA I PROCJENE

– Svjesni smo kako će neki planovi biti odgođeni, nitko nije znao da će početi pandemija i koliko će industrija biti pogođena. Prethodnih mjeseci gledali smo i slušali što se događa diljem svijeta i sada imamo bolju sliku i svjesni smo što bismo mogli očekivati – naglasili su iz Aluminija o planovima i procjenama za budućnost s obzirom na pandemiju koronavirusa i sve poteškoće koje je sa sobom donijela.

Ovo je prvi put da Aluminij, kako su nam kazali prilikom posjeta ovoj kompaniji, proizvodi trupce ne od primarnog aluminija već od recikliranog, odnosno od nelegiranog aluminija i aluminijskih ostataka. Ovim ekološkim pristupom u proizvodnji Aluminij prati trendove svjetskih proizvođača.

– Jedna od misija tvrtke je dosljedno provoditi proizvodne postupke koji su ekološki osviješteni – naglasili su iz menadžmenta ove tvrtke u Mostaru.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>