Published On: Pon, ožu 4th, 2013

Albanski prosvjednici sukobili se s makedonskom policijom

Makedonska policija u Skoplju se sukobila s prosvjednicima albanske nacionalnosti koji su zapalili autobus i razbijali dućane drugog dana nasilja izazvanog imenovanjem bivšeg albanskog gerilca ministrom obrane.
Subotnje nasilje, u kojem je je najmanje 20 osoba ozlijeđeno a desetak  uhićeno, odgovor je na prosvjed Makedonaca od petka zbog prošlomjesečnog imenovanja bivšeg zapovjednika gerilaca Talata Džaferijaministrom obrane. Nekoliko stotina makedonskih Albanaca u Skoplju je zapalilo autobus, oštetilo nekolio automobila i razbijalo dućane. Policija je protiv prosvjednika uporabila suzavac i šok bombe kako bi ih rastjerala, rekao je fotograf agencije Reuters.
Stanje je pod nadzorom. Dvanaest je osoba uhićeno, dok su ostali pobjegli, rekao je glasnogovornik policije.Policija je na terenu i traži ostale koji su sudjelovali u nasilju. Materijalna je šteta velika.
Džaferi je bio pripadnik albanske gerilske vojske koja se borila za veća prava i zastupljenost albanske manjine u Makedoniji, koja čini 25 posto stanovništva te zemlje.
Posredovanjem zapadnih zemalja prije više od jednog desteljeća albanski gerilci su se razoružali i ušli u politiku, a jedna od njihovih frakcija sada je u koalicijskoj vladi desničara Nikole Gruevskog.
Etničke napetosti su, međutim, nastavile tinjati u Makedoniji, a dijelom ih održava i sporo napredovanje Makedonije prema članstvu u Europskoj uniji. Makedonija je talac spora s Grčkom oko imena. Grčka, čija sjeverna pokrajina nosi isto ime, od Skoplja traži promjenu imena. No iz straha zbog moguće nestabilnosti u zemlji koja je 2001. već bila rubu građanskog rata, Bruxelles je signalizirao da bi mogao otvoriti pristupne pregovore s Makedonijom ove godine a da se prije toga ne riješi spor oko imena.