Albanac htio zapaliti Sabor (VIDEO)

Plenarnu sjednicu sabora pratio je žestok sukob članova Demokratske stranke i osiguranja.

Zastupnici su na početku sjednice stolicama zapriječili prolaz predsjednici Skupštine Linditi Nikoli, a kasnije su kamere snimile kako zastupnik Demokratske stranke Fljamur Noka pokušava zapaliti Sabor, dok se vidi kako pali plahte i stavlja ih ispod hrpe stolice.

Nikola je isključio zastupnika Demokratske stranke i zatvorio plenarnu sjednicu na kojoj su zastupnici govorili o problemima birača.

Juronujz na albanskom dodaje da se na snimci vidi da je požar ugašen zahvaljujući intervenciji snaga sigurnosti.

Bivši premijer Sali Berisha istaknuo je kako su sve to “oblici građanskog neposluha”.

Naglasio je i da će oporba nastaviti borbu za formiranje saborskih povjerenstava, što je po njemu neosporno ustavno pravo.

-Današnji građanski neposluh je uspjeh oporbenih zastupnika. Vidjeli ste kako su opkolili Sabor, iako je na vratima bilo postavljeno 15 stražara, ali ništa nije spriječilo akciju. Bili su prisiljeni funkcionirati kao parlament u špilji – rekao je Berisha.

Dodao je kako “kreativnost u obrani parlamentarizma nema granica”.

Prije dva tjedna dogodio se još jedan incident u albanskom parlamentu, kada je sjednica parlamentarne skupštine završila pet minuta nakon početka jer su oporbeni zastupnici zapalili dimne bombe.

Neposredno nakon što je većinom glasova usvojen proračun za 2024., oporbeni zastupnici zapalili su dimnjake pa je nastavak bio nemoguć.

I oporba je napravila barikade od stolaca.