Published On: Sri, lis 23rd, 2019

Alarmantno upozorenje: Zemlje zapadnog Balkana najveći zagađivači zraka u Europi, najgore Srbija i BiH

U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz BiH, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom. Dok se vlade u EU bore za smanjenje emisije zagađenja, radi održavanja standarda kvalitete zraka, dodatno i štetno zagađenje dopire od zemalja zapadnog Balkana: BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, a to je činjenica koja se često zanemaruje, navodi se u izvješću.

Osam od deset najvećih europskih zagađivača zraka nalaze se u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj. U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz BiH, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom. Kostolac B i Ugljevik “zaslužni” su za polovicu svih zagađenja SO2 iz tvornica uglja na zapadnom Balkana, piše Blic, a prenosi Dnevni avaz.

Ovo je na nedavno održanom Beogradskom sigurnosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promjenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Njegove navode potkrepljuje i izvješće po naslovom “Kronično zagađenje ugljem” (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i ‘Health and Environment Alliance’ (HEAL) i ‘Greenpeace’.

Jasno je da izvješće sadrži alarmantne podatke o zagađenju koje potječe s naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena točka analize nazvana “Ugalj zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Europe”.

– Zagađenje zraka iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija – iako nisu članice Europske unije, doprinose zagađenju zraka emitirajući zabrinjavajuće visoku razinu zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti – navodi se u ovom izvješću.

Uzrok tome je činjenica da su tvornice uglja na zapadnom Balkanu vrlo stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju da 16 elektrana u ovom regiju emitira više sumpor dioksida nego sve tvornice uglja u Europi, a ima ih 250.

U 2016. godini srbijanska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz BiH pa je postala najveći zagađivač sumpor dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovicu svih zagađenja SO2 iz tvornica uglja u zapadnom Balkanu, a ove dvije elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Europskoj uniji i na Balkanu, zajedno.

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizi, Kostolac B je na prvom mjestu po emisiji štetnih SO2 plinova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, također iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mjestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Dakle, pet iz Srbije, tri iz BiH.

Dalje, navodi Blic, nismo se “proslavili” ni kada je u pitanju lista deset najvećih emitera štetnih PM čestica: Kosovo B je na prvom mjestu, Gacko (BiH) slijedi, zatim Kolubara A, Nikola Tesla A, Ugljevik (BiH), Bitola, Kostolac B, po jedna poljska i jedna rumunska elektrana i Kostolac A na desetom mjestu.

Pet srbijanskih i dvije elektrane iz BiH našle su se na ovom popisu.

Autori analize podsjećaju da su zemlje zapadnog Balkana 2005. godine potpisale ugovor o Energetskoj zajednici, koji ima za cilj objedinjavanje tržišta energije Europske unije sa tržištima njenih susjeda, a ugovorom je određen rok da se potpisnice do 2018. godine moraju početi pridržavati pravila o kontroli zagađenja u skladu s propisima EU.

Međutim, obvezni koraci ka zdravim izvorima energije u velikoj mjeri su zapostavljeni i odloženi u regiji.

Dok se vlade u EU bore za smanjenje emisije zagađenja, radi održavanja standarda kvalitete zraka, dodatno i štetno zagađenje dopire od zemalja zapadnog Balkana: BiH, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije, a to je činjenica koja se često zanemaruje, navodi se u izvješću.

– Elektrane na zapadnom Balkanu koje rade na ugalj značajan su izazov za javno zdravlje – piše u izvješću.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare