Akcija SIPA-e zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Hrasnici

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jutros u Sarajevu pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad srpskim civilima u Hrasnici od 1992. do 1994. godine.

Uhićeno je pet osoba, a kako doznajemo, riječ je o Vahidu Alajuzu, Senadu Gadži, Neziru Aganu, Muji Vatreshu i Sulji Hebibu.

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, srpskim civilima s područja kolonije Hrasnica, Butmir i Sokolović, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru Osnovne škole Aleksa Šantić i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubojstvo najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršitelji ubojstava.

“Prema prikupljenim dokazima Tužiteljstva, navedeni osumnjičenici, pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, a vezano za nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje. , prisilni rad, prisilni rad. , kao i nanošenje tjelesnih i psihičkih ozljeda, koje su ostavile trajne i teške posljedice na oštećene”, navode iz Tužiteljstva BiH.

U ovom slučaju ostvarena je značajna suradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio žrtava nalazi izvan BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će donijeti odluku o daljnjim radnjama u predmetu.

Podsjetimo, u Beogradu se u ovom slučaju sudi i Huseinu Mujanoviću, koji je prvotno osuđen na deset godina zatvora, ali je presuda poništena.