Srijeda, 24 travnja, 2024

AKCIJA SIPA-E Objavljena imena pet uhićenih za ratne zločine u Novom Gadu

Must Read

Na području Novog Grada provela se danas najopsežnija akcija u procesuiranju ratnih zločina a na ovom području a slobode je lišeno ukupno 5 osumnjičenih, a vrše se pretresi na ukupno 4 lokacije, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.
Pretresa se i zgrada MUP-a koja je pod stražom i kontrolom SIPA.
Po nalogu tužiteljstva iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA vrši lišenja slobode i pretrese. Istražitelji Tužiteljstva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom.
Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tijekom 1992. godine.
Slobode su lišeni osumnjičeni Babić Ljuban (1962.), Balaban Ranko (1959.), Karlica Rajko (1968.), Odžić Mirko (1960.) i Brčin Milenko (1963.)
Oni su pod istragom i osumnjičeni da su počinili kazneno djelo–zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.
Kao posljedica počinjenih zločina, dogodio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s ovog područja, a počinjeno je i ubojstvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare.
Tijekom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozlijeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje Republike Hrvatske.
Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju širom BiH, Europe i svijeta.
S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA, koji pružaju potporu u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeno razdoblje, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza.
Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužtelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom./NN/HMS/

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x