Akcija ‘Ruta’: ‘Švercali’ stoku preko rijeke

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici MUP-a RS, na području Bratunca i Podrinja, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba.

Ove aktivnosti u okviru operacije kodnog naziva ‘Ruta’, odnose se na skupinu od 6 osumnjičenih osoba, koje su pod istragom i terete se da su u periodu od više mjeseci, djelujući kao organizirana skupina, vršili krijumčarenje većih količina stoke, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koristeći čamce i plovila na skrovitim mjestima preko rijeke Drine, na taj način izbjegavajući mjere carinske i veterinarske kontrole prilikom uvoženja stoke u BiH, koju su dalje krijumčarili i prodavali osobama u Bosni i Hercegovini, a sve radi sticanja nezakonite imovinske koristi.

Također, u jednom dijelu istrage, osumnjičeni se terete i za krijumčarenje ilegalnih migranata, sa područja Srbije u BiH.

U okviru akcije, vrše se pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja počinjenih kaznenih djela.

Nakon izvršenih aktivnosti, postupajući tužitelj odredit će se o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni koji su pod istragom terete se za kaznena djela-Udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249., Krijumčarenje iz članka 214. i Krijumčarenje osoba iz članka 189. Kaznenog zakona BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.