Published On: Uto, lis 4th, 2016

Akcija Papirus: SIPA razbila lanac koji je krao identitet građanima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u današnjoj akciji kodnog naziva “Papirus”, na području Sarajeva i Zvornika slobode su lišili deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.
Istraga je pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Sarajevu trajala duži period a provedena je u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srbije, Graničnom policijom BiH, Ministarstvom unutarnjih poslova Županije Sarajevo, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom unutarnjih poslova Tuzlanske županije, Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i Ministarstvom unutarnjih poslova Srednjobosanske županije.
U suradnji sa navedenim organima SIPA je prikupila dokaze iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su članovi organizovane grupe počinili prethodno navedena kraznena djela.
Ovom akcijom SIPA se suprotstavila organizovanom kriminalu i razbila lanac koji se bavio krađom identiteta građana BiH, koje su koristili za izradu osobnih dokumenata, priopćeno je iz SIPA-e.
Na osnovu dosadašnje istrage, utvrđeno je da je navedena grupa pribavila lažne dokumente BiH za 36 osoba iz kriminalnog miljea.
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predane postupajućem tužitelju Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo na dalje postupanje.