Aida iz Italije: Bili smo bahati i sada imamo 300 smrtnih slučajeva dnevno

Italija je druga najpogođenija zemlja pandemijom koronavirusa nakon Kine, u kojoj se bolest pojavila krajem prošle godine, a širenje bolesti ne pokazuje znakove usporavanja. U nedjelju je Italija izvijestila o novih 368 smrtnih slučajeva, što je najveće povećanje od početka epidemije.

Sarajka Naida Akšamija nalazi se u Italiji, gdje je zaposlena, a u razgovoru za Avaz.ba komentirala je stanje u toj zemlji.

– Već imamo uputstva od vlade da se pridržavamo određenih pravila. Ipak, od 9. ožujka već je počela ozbiljna karantena. Iz kuće smijemo izaći samo iz valjanih razloga. Prije izlaska moramo popuniti certifikat kojim dokazujemo da izlazimo iz poslovnih razloga, koji ne mogu čekati, do ljekarne i prodavnice prehrambenih proizvoda. Na ulicama je policija, koja sve to kontrolira. Sva veća okupljanja su zabranjena – kaže Akšamija.

Naglašava da su sankcije velike u slučaju nepoštivanja pravila.

– Ukoliko se na jednom mjestu okupi više osoba, mogu dobiti i zatvorsku kaznu do tri mjeseca. Rade isključivo esencijalni servisi, zatvorene su svi kafići, restorani i mnogi ljudi rade od kuće. Na primjer, ako želite kontaktirati neku agenciju, morate putem telefona, jer su njihovi uredi zatvoreni – govori Akšamija.

Ističe kako ima straha među stanovnicima, ali da to sve oscilira.

– Činjenica je da mi na početku nismo ozbiljno shvatili pravila. Bili smo previše bahati i sada, kada imamo 300 smrtnih slučajeva tijekom 24 sata, shvaćamo da je stvar mnogo ozbiljna. U Italiji je, u prosjeku, od 2.500 do 3.000 novih slučajeva zaraze dnevno. Ako osoba boravi na otvorenom, to ne sprečeva širenje virusa ukoliko je u bliskom kontaktu druge osobe koja prenosi virus – kaže sagovornica Avaza,

Dodaje kako najviše trpe ekonomija i gospodarstvu.

– Ugostiteljski objekti te slični poslovi su u velikom gubitku. U posljednji mjesec, italijanska burza opala je za 38 posto. To se nikada nije dogodilo – zaključuje Akšamija.