Published On: Pon, lip 20th, 2022

AID-ov rukopis u skrnavljenju Partizanskog groblja u Mostaru

Već gotovo tjedan dana prošlo je od skrnavljenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Kako vrijeme odmiče sve se teže oteti dojmu da iza ovog događaja stoje nasljednici bošnjačke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID) kako bi se prvenstveno Hrvate Mostara (ali i Hrvate u BiH) proglasilo sljedbenicima fašističkih ideja koji koče razvoj i prosperitet.

Da je tomu tako govore okolnosti pod kojima je provedeno razbijanje spomen ploča na spomenutom groblju. Naime, za vandalski čin takvih razmjera nužna je dobro uigrana ekipa koja zna što točno želi uraditi tako da se sigurno ne može govoriti o izoliranom incidentu koji je počinjen od strane nekolicine neodgovornih pojedinaca.

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Kako se čini sve da se ovaj događaja fakturira Hrvatima pokazuje unisona, gotovo već spremna i prije samog vandalskog čina, reakcija medijskog i političkog Sarajeva kao i njihove lokalne ispostave u Mostaru. Pojedini mediji svjesno su u prvi plan nakon ovoga čina izdvojili izjavu jednog Splićanina koji je izjavio „da čuje da se ovi koji su rušili predstavljaju kao Hrvat“ te da oni to nisu kao i da su oni „izrod njegovog naroda.“

S druge strane, osuđivani i samoprozvani antifašist i predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić, povezao je uništenje Partizanskog groblja s, kako kaže,  „idejama neonacizma i neofašizma koje umotane i celofan provodi Dragan Čović.“ Nakon toga Đulić se čak usudio ovaj događaj povezati s Kristalnom noći te bijelim trakama.

„Klizeći start“ u cijeloj priči uradio je bivši ratni spiker, novopečeni član Komšićevog DF-a, Sanel Kajan (ovjekovječeni kroatofob koji je gotovo cijelu karijeru izgradio na demoniziranju Hrvata Mostara), s teorijom da će se uskoro pojaviti osobe “romske nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti” koje će priznati svoje sudjelovanju u skrnavljenju Partizanskog groblja.

„Iz svojih pouzdanih izvora večeras sam dobio informaciju da političari koji baštine UZP politiku u Mostaru i HNK pokušavaju podmititi nekoliko osoba romske nacionalnosti i islamske vjeroispovijesti da “priznaju da su oni uništili Partizansko spomen groblje”. Nudi im se cifra od 15.000 do 20.000 KM za priznanje! Upozoravam na vrijeme! Ako bi do ovoga uistinu došlo, neka narod zna o čemu je riječ“, napisao je notorni Kajan na Facebooku.

Foto: Printscreen/Facebook

Ovaj Kajanov Facebook status zvuči kao odlična „izlazna strategija“ onih pravih nalogodavaca iz bošnjačkog obavještajnog podzemlja u slučaju da je MUP HNŽ blizu pronalaska pravih počinitelja.

No, što bi uistinu bio cilj uigrane akcije ocrnjivanja Hrvata u globalnim razmjerima metodama sličnim kakve su već viđene i prokušane u KOS-ovim akcijama kao što su „Labrador“ i „Opera.“

Pokušaj diskreditacije Kordića

Čini se da nekima dobrano smeta to što Mostar više nije „grad-slučaj“ kako ga mnogi prozvaše tijekom 12-godišnjeg odsustva izbornog procesa u gradu na Neretvi.
Mostarski gradonačelnik Mario Kordić afirmirao se u kratkom vremenu kao političar novoga kova koji je kadar voditi grad kompleksne povijesti i sadašnjosti.

Ako ste, pak, čitali priopćenja za javnost poslana iz mostarske Gradske uprave nakon Kordićevih sastanaka s mnogim stranim diplomatima mogli ste primijetiti da je gotovo svaki put naglašeno da je realizacija Mostarskog sporazuma koji je omogućio održavanje izbora doprinijela normalizaciji odnosa u gradu. No, Kordić je, isto tako, tijekom svakog sastanka sa stranim dužnosnicima izražavao žaljenje zbog činjenice što nije došlo do implementacije drugog dijela Mostarskog sporazuma koji se tiče izmjene Izbornog zakona BiH koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje političke predstavnike bez straha da će im to onemogućiti brojniji Bošnjaci.

I onda, nakon Kordićevog afirmiranja kao političara na kojega valja ozbiljno računati, valja ga prikazati kao nekog ustašofila i baštinika „nacionalističkih politika podjela.“ Vjerojatno je iz takvih pobuda odmah „izletio“ spomenuti Đulić koji je kazao da za čin uništenja Partizanskog groblja najodgovornijima drži gradonačelnika Kordića te ministra unutarnjih poslova HNŽ, Slađana Bevandu.

Podsjetimo, Kordić ne želi ni primiti opskurnu Đulićevu ekipu iz SUBNOR-a i tako ih legitimirati kao jedine baštinike Partizanskog spomen groblja kao nacionalnog spomenika BiH.

Čović u Jeruzalemu

Također, čin uništenja Partizanskog spomen groblja i pokušaj fakturiranja tog čina Hrvatima odlično korespondira s nedavnim višednevnim posjetom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čović Državi Izrael što bi se moglo ocijeniti jednim od njegovih najboljih poteza u višegodišnjoj političkoj karijeri.

Čović je, između ostaloga, posjetio svjetski memorijalni centar Holokausta te sudjelovao u ceremoniji sjećanja i položio vijence u spomen na šest milijuna Židova ubijenih u holokaustu. Tom prigodom istaknuo je kako će raditi na donošenju neobavezujuće radne definicije antisemitizma u Bosni i Hercegovini.

Najutjecajnija izraelska tiskovina, Jeruzalem post, pisala je da je posjet Čovića znak rastuće podrške Izraelu te da je on potvrdio izraelski suverenitet nad Zapadnim zidom.

“Većina međunarodne zajednice ne vjeruje da je Jeruzalem, čak ni zapadni dio, dio suverenog Izraela. Svi oni smatraju da je istočni Jeruzalem, uključujući Stari grad gdje se nalazi Zapadni zid, dio palestinskih teritorija, koje su planirane za uključivanje u konačne granice palestinske države”, navodi Jeruzalem Post.

Isto tako, Čović je u Izraelu kazao da treba preimenovati imena ulica nazvanih po suradnicima fašista i nacista što opterećuje odnose židovskog naroda i Hrvata.

“Naša je dužnost u Mostaru i drugim mjestima gdje žive Hrvati u Bosni i Hercegovini da ukinemo nazive javnih ulica i trgova koji nose nazive koji opterećuju odnose između hrvatskog i židovskog naroda”, izjavio je Čović.

Valja podsjetiti kako je bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) u dva navrata u Gradskom vijeću pokušao promijeniti imena pet spornih ulica ali je upravo probošnjačka koalicija SDA, Stranka za BiH i SDP odbila to učiniti, želeći na taj način godinama držati stigmu nad Hrvatima u Mostaru i BiH.

I odmah nakon ovih riječi uslijedila je promptno akcija uništenja Partizanskog groblja te pokušaj da se taj događaj pripiše Hrvatima.

Kabiri i suradnja s Državom Izrael

Ovdje treba napomenuti i odličan odnos predstavnika županijskih vlada gdje žive Hrvati (ŽZH, HNŽ, HBŽ i ŽP) s Državom Izrael te jačanje bilateralne suradnje u oblasti obrazovanja, visokih tehnologija i turizma što, očito, mnogima u BiH ne odgovara. Tu svakako treba naglasiti i podršku Twitter zajednice koja prohrvatski razmišlja za pitanja od značaja za Izrael.

Jedna od središnjih figura u Mostaru je od nedavno i Amir Gross Kabiri, čelnik grupacije M.T. Abraham Group, koja je mostarski Aluminij dignula iz pepela te ga ponovno učinila vodećim izvoznikom u BiH.

No ni to se, kako se čini, ne sviđa određenim bošnjačkim strukturama pa su preko pojedinih  portala krenuli diskreditirati ovu kompaniju dovodeći je u vezu s iranskim nuklearnim programom iako je to odlučno demantirao nerezidentni predstavnik Izraela u BiH, veleposlanik Noah Gal Gendler.

Članak portala „Tačno.net“ „Kinesko-ruski baypass za europske sankcije: Aluminij Industries Mostar“ kojim se pokušava diskreditirati Kabirija ali i Čovića te koji danima „iskače“ kao plaćeni oglas na Facebooku pogledajte OVDJE.

Bakirov oprez

Vratimo se ponovno konkretno na temu uništenja Partizanskog spomen groblja. Valja podsjetiti i na i druženje predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, s ratnim zapovjednicima bošnjačke Armije BiH u Mostaru samo jedan dan nakon događaja na Partizanskom groblju.

“Razgovarali smo o situaciji u zemlji i novim prijetnjama miru i stabilnosti, a prisjetili smo se i onih vremena kada su oni nosili tu obranu. Treba biti na oprezu i raditi sve da se neke stvari ne ponove i BiH”, poručio je tom prilikom Izetbegović.

Da se nešto ozbiljno sprema i „iza brda valja“ svjedoči i fotografija na kojoj se nalaze dugogodišnji „neprijatelji“; Izetbegović s jedne i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević s druge strane i društvu „velikog bh. patriote“ i dužnosnika SDA, glumca Emira Hadžihafizbegovića, te Esada Hume, Salema Marića i Šerifa Špage.

Izetbegović, Oručević, Hadžihafizbegović, Salem Marić i rati zapovjednici bošnjačke bošnjačke Armije BiH | Foto: Facebook/Bakir Izetbegović

Oručević je, podsjećamo, prije samo godinu i pol dana Izetbegovića u intervjuu Oslobođenju optužio da postoji tajni plan SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, a sada se prijateljski sastaje s predsjednikom SDA.

Dobri poznavatelji (ne)prilika u Mostaru, kažu da je upravo novinar Kajan (spomenut na početku ovoga teksta) čovjek od dugogodišnjeg Oručevićevog povjerenja te da bespogovorno izvršava njegove naredbe.

Staviti točku

Zaključno, na predstavnicima je Hrvata u institucijama HNŽ da do kraja i beskompromisno inzistiraju na rasvjetljavanju svih okolnosti koji su doveli do čina skvrnavljenja Partizanskog groblja kako bi se okolnosti ovoga događaja istjerale na čistac. Jer, ako se ne otkriju počinitelji i nalogodavci onda u takvim okolnostima najbolji „prolaz“ ima onaj tko prvi postavi teze i obrazloži ih točno onako kako mu odgovara.

Mostar ne smije postati rebrendirani grad slučaj nakon što je od sredine prošle godine ponovno dobio izvršnu i zakonodavnu vlast./HMS/

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Dok se čuju pucnji sa Ljubinog groba
Dok se čuju pucnji sa Ljubinog groba
13 dana prije

“Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imat će tko da me osveti”- izgovorila je Lepa Radić dok su joj stezali omču oko vrata.
Ulica zna ko su. Ne sekirajte se ništa. Doživjet će svoj blajburg zasigurno. Drugove heroje sa partizanskog ima ko da osveti.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Dok se čuju pucnji sa Ljubinog groba
13 dana prije

Nek se zapute u Sarajevo onda

🇵🇾👍🇵🇾
🇵🇾👍🇵🇾
13 dana prije

Svi znamo da je ovo djelo U,Z,P muslimana-po,tur,ica al kraj ima se bliži, glad stišće a smrzavanje slijedi😁

Mujguri 93.
Mujguri 93.
13 dana prije

Tko god da je počinitelj, taj je svjesno ili nesvjesno vodu preusmjerio na muslimanski mlin, jer jedino muslimani politički profitiraju od devastacije ove morbidne građevine. Nije zahvalno prejudicirati ničiju krivnju, ali opravdano je posumnjati na muslimanske paraobavještajne službe. Međutim ne možemo u potpunosti isključiti iz toga svega ni naše budale s koeficijentom inteligencije sobne temperature, a koje lako mogu biti vrbovane ili zavedene od strane AID-a ili nekih drugih službi propagirajući im Hrvatsku do Drine.

Proklet bio izdajica svoje domovine.
Proklet bio izdajica svoje domovine.
13 dana prije

U.Z.Pstaše ne miruju.

Anonimac
Anonimac
13 dana prije

za 20 milja i ja cu priznati