Published On: Pet, pro 12th, 2014

Agenti CIA-e mučili zarobljenika u Tuzli u vojnoj bazi “Orao”

Američka vojna baza “Orao” kod Tuzle bila je jedno od mjesta u kojima su agenti CIA-e brutalnim metodama ispitivali i mučili svoje uhićenike koje su sumnjičili da su kao pripadnici radikalnih islamskih organizacija pomagali rad Al-Kaide.

Kroz hangare bivše zrakoplovne luke Dubrava kod Tuzle, u kojoj su Amerikanci nakon Daytonskog sporazuma napravili vojnu bazu sa suvremenim prislušnim uređajima, prošlo je, prema pisanju Večerenjeg lista, dosta osumnjičenika koji su kasnije prebačeni u druge zemlje Europe ili zatvor Guantanamo na Kubi. Koliki broj? To će biti strogo čuvana tajna još godinama. Jedan od onih koji je prošao brutalna ispitivanja agenata CIA-e u bazi “Orao” kod Tuzle je bh. državljanin Sabahudin Fiuljanin. Njega su optužili za djela terorizma i prijetili mu deportacijom na Kubu, navodi list.

Nakon višemjesečnih ispitivanja pustili su ga na slobodu bez objašnjenja. Časopis islamske omladine SAFF prenosi kako su osim Sabahudina Fiuljanina torture CIA-e na svojoj koži iskusili i Nihad Karšić i Almin Harbaš. Njih dvojicu uhitili su zbog pogreške u identifikaciji, ali su ipak prošli brutalne metode ispitivanja o kojima se danas priča pred Vijećem sigurnosti UN-a i zbog kojih se američki predsjednik Barack Obama mora javno ispričati.

Večernji list je još prije četiri godine pisao kako su bivša američka vojna baza “Orao” kod Tuzle i vojna baza SFOR-a u sarajevskom mjestu Butmir služile za ispitivanje. U izvješću “UN Human Rights Council Discusses Secret Detention Report” na 186 stranica, o kojem je raspravljao UN-ov Odjel za zaštitu ljudskih prava, navodi se podatak da su obavještajci CIA-e bazu “Orao” koristili za postupak ispitivanja osam zatočenika. Podrobno su opisane nasilne metode koje su pri ispitivanju američki agenti koristili protiv Nihada Karšića i Almina Harbaša.

Njih su dvojica, naime, 25. rujna 2001. godine, poslije terorističkog napada na New York i Washington, uhićeni, a potom odvedeni prvo u vojnu bazu Butmir, a potom u bazu “Orao” kod Tuzle. Tamo su u zatvorenim hangarima držani u tajnom pritvoru, navodi se u izvješću. Danima su potpuno goli držani u samici gdje su ih prisilno držali budnima.