Published On: Pon, tra 29th, 2013

AFERA MILKENJE: Barišić i Budimir šute, ostali uhićeni priznali krivnju?

SARAJEVO – Živko Budimir, Petar Barišić, Hidajet Halilović i Saud Kulosman su se tijekom ispitivanja branili šutnjom, objavio je sarajevski Dnevni avaz pišući o detaljima ispitivanja uhićenog predsjednika Federacije BiH i 19 osumnjičenih, koji su uhićeni u akcijama SIPA-e kodnih naziva “Memory”, “Patriot” i “Pravda”.
Nakon saslušanja većina uhićenih je, tvrdi Avaz, priznala krivična djela koja im se stavljaju na teret, a mnogi od njih će navodno, dobiti status svjedoka u ovom predmetu.
Armin Kulovac, od kojeg je akcija praćenja i počela kada je tražio vezu da plati mito kako bi njegov brat Admir Kulovac, koji je osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bio pomilovan, priznao je sve, objavio je Avaz pozivajući se na izvore bliske istrazi.
Pišući kako je Kulovac rekao kako bi ”opet isto učinio samo da bi njegov brat bio na slobodi”, Avaz navodi da je, u želji da njegov brat bude pomilovan, Armin prvo preko dvojice sarajevskih taksista kontaktirao Kulosmana, koji je bio posrednik u “sređivanju” pomilovanja. Kulosman mu je potom obećao srediti pomilovanje te je za tu uslugu tražio prvo 50.000, a zatim su cijenu spustili na 47.000, pa na 45.000 KM.
‘Bit će i na kafu’
-Tako visoku cijenu Kulosman je pravdao kazavši da mora ‘počastiti’ Povjerenstvo za pomilovanja i druge Budimirove ljude od povjerenja. Kulovac je, navodno, Kulosmana često izvodio i čašćavao po sarajevskim lokalima u nadi da će mu ‘završiti’ bratovo pomilovanje. No, Kulosman ga je zavlačio te je Kulovac odlučio potražiti drugu vezu i stupio je u kontakt s Barišićem, Budimirovim savjetnikom. Barišić mu je obećao srediti pomilovanje za mito od 20.000 KM, ali pod uvjetom da to Kulosman ne zna. Naime, Barišiću su se osladile pare pa je pokušavao Kulosmana izbaciti iz igre, iznosi detalje Dnevni avaz.
Sarajevske novine navode kako je potom Kulovac na to pristao te mu je Barišić dao ime treće osobe na čiji će račun uplatiti dio novca, što je Kulovac i učinio.
-No, sve su to pratili i dokumentirali istražitelji, pa i na dan kada je Barišić otišao s osobom čiji je broj žiroračuna dao Kulovcu u banku da podignu novac. Dokumentirani su i mnogi razgovori između Budimira i Barišića o pomilovanjima. U jednom od njih Barišić govori Budimiru: “Šefe, ono treba završiti, bit će i na kafu”, objavile su sarajevske novine.
Radončić: U skladu s najavljenim
Avazov izvor naveo je kako je većina uhićenih opisala svoju ulogu u kriminalnim radnjama oko pomilovanja te nije bilo razloga za njihovo zadržavanje te će svjedočiti protiv glavnoosumnjičenih.
S druge pak strane, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je za BHT, povodom izricanja mjere pritvora osumnjičenima, da je ta odluka Suda BiH potvrdila da su nadležni organi radili u skladu sa zakonom.
– Odluka pravosudnih organa potvrdila je da su agencije za provođenje zakona radile potpuno u skladu sa zakonom i to je u skladu s onim što smo nedavno najavili, da će te agencije raditi potpuno odgovorno svoj posao, izjavio je Radončić.
Državni udar
No, u javnosti se i dalje mogu čuti priče kako je uhićenje Budimira ustvari samo njegovo političko micanje s pozicije s koje može blokirati rasplet situacije u Federaciji BiH. Čak je njegov odvjetnik Ragib Hadžić reagiravši na odluku suda o pritvoru rekao kako s eradi o državnom udaru kojeg je izvršila policija u Federaciji BiH.
Budimirova novoosnovana stranka pak navodi kako je Budimir ”smetnja, prepreka, kamen spoticanja onima koji se već godinama održavaju u političkom vrhu BiH, dok sudski procesi protiv njih odlaze u zastaru ili čiji predmeti završavaju u ladicama tužiteljstva BiH”.
Stranka pravde i povjerenja navodi kako se Budimirovim pritvaranjem zapravo pokušava osigurati da njegove ovlasti preuzmu dvojica dopredsjednika FBiH, ne bi li oni proveli ranije planiranu smjenu entitetske vlade.
 
avaz.ba l dnevno.ba l poskok.info