Published On: Wed, Nov 13th, 2019

AFERA KRIVOTVORENJA DIPLOMA Tisuće lažno obrazovanih, uhićeno 18 osoba, među njima i dvojica specijalaca SIPA-e

Službenici SIPA-e danas su uhitili 18 osoba u okviru akcije ‘Pero’ koja se provodi u nekoliko bh. gradova – Cazinu, Bihaću, Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu. Među uhićenima su i dvojica aktivnih uposlenika SIPA-e.

U bankama u BiH danas su blokirani računi jedne osobe i dvije kompanije u ukupnom iznosu od 1.015.569 KM, a sve u okviru akcije ‘Pero’, doznaje Klix.ba. Iznos blokiranog novca vrlo vjerojatno moga bi biti i viši.

Službenici SIPA-e danas su uhotili najmanje 18 osoba u okviru akcije ‘Pero’ koja se provodi u nekoliko bh. gradova – Cazinu, Bihaću, Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu. Među uhićenima su i dvojica aktivnih uposlenika SIPA-e.

“Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH, aktivni su uposlenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA. Osumnjičeni su da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva “Pero” na kojem radi tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Zužiteljstva BiH”, priopćili su iz Tužieljstva BiH.

Inače, osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Dvojica pripadnika SIPA-e uhićena su u akciji ‘Blic’ u okviru predmeta ‘Pero’ i oni se sumnjiče da su otkrivali službene tajne tijekom istrage u predmetu “Pero”.

Uhićenja su uslijedila nakon višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva USŽ Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilijunsku korist, a pribavili su više tisuća nezakonitih diploma.

“Tako su stekli višemilijunsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali”, te je dodala da je proračun FBiH oštećen za skoro 200.000 KM neplaćenog poreza.