Published On: Sri, stu 13th, 2019

AFERA KRIVOTVORENJA DIPLOMA Tisuće lažno obrazovanih, uhićeno 18 osoba, među njima i dvojica specijalaca SIPA-e

Službenici SIPA-e danas su uhitili 18 osoba u okviru akcije ‘Pero’ koja se provodi u nekoliko bh. gradova – Cazinu, Bihaću, Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu. Među uhićenima su i dvojica aktivnih uposlenika SIPA-e.

U bankama u BiH danas su blokirani računi jedne osobe i dvije kompanije u ukupnom iznosu od 1.015.569 KM, a sve u okviru akcije ‘Pero’, doznaje Klix.ba. Iznos blokiranog novca vrlo vjerojatno moga bi biti i viši.

Službenici SIPA-e danas su uhotili najmanje 18 osoba u okviru akcije ‘Pero’ koja se provodi u nekoliko bh. gradova – Cazinu, Bihaću, Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli i Istočnom Sarajevu. Među uhićenima su i dvojica aktivnih uposlenika SIPA-e.

“Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH, aktivni su uposlenici u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu-SIPA. Osumnjičeni su da su, u okviru svojih poslova i nadležnosti, došli do podataka iz provođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno i zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma, u predmetu kodnog naziva “Pero” na kojem radi tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predani postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, priopćeno je iz Zužiteljstva BiH”, priopćili su iz Tužieljstva BiH.

Inače, osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Dvojica pripadnika SIPA-e uhićena su u akciji ‘Blic’ u okviru predmeta ‘Pero’ i oni se sumnjiče da su otkrivali službene tajne tijekom istrage u predmetu “Pero”.

Uhićenja su uslijedila nakon višemjesečne istrage koja je obuhvatila čak 58 fizičkih i pravnih osoba.

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole do visokoškolskih ustanova.

Prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva USŽ Irene Marjanović-Čavkić osumnjičeni su stekli višemilijunsku korist, a pribavili su više tisuća nezakonitih diploma.

“Tako su stekli višemilijunsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali”, te je dodala da je proračun FBiH oštećen za skoro 200.000 KM neplaćenog poreza.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare