Utorak, 25 lipnja, 2024

AFERA FACEBOOK ‘Dobro su i prošle, mogli smo ih zauvijek izbaciti s fakulteta zbog tih komentara’

Must Read

AFERA FACEBOOK 'Dobro su i prošle, mogli smo ih zauvijek izbaciti s fakulteta zbog tih komentara'

Ksenija Dumičić donijela je odluku o strogim kaznama zbog javnih primjedbi na djelatnike studentske referade
Tri studentice kojima je stegovno povjerenstvo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu izreklo opomene pred isključenje uz zabranu polaganja svih ispita u trajanju od 6, 9 ili 12 mjeseci zbog kritičkih komentara koje su na Facebooku ostavile na rad referade imaju šansu da im se stroge mjere povjerenstva ponište. Konačnu odluku o tomu donijet će fakultetsko vijeće 16. prosinca, za kada je, kako potvrđuje dekanLajoš Žager, zakazana sjednica.
Unatoč tomu što dekan ne može prejudicirati odluku fakultetskoga vijeća (on osobno o tome ne može donijeti jednostrani zaključak), iz razgovora s njim, kao i iz službenoga priopćenja koje je fakultet izdao, očito je da izrečene mjere nisu i konačne.
Ksenija Dumičić, predsjednica stegovnog povjerenstva, objasnila je na temelju čega je povjerenstvo donijelo odluke. Naglašava da je odluka jednoglasna, a donio ju je peteročlani sastav od tri profesora i dva predstavnika studenata.
– Studentice su postupile suprotno našem pravilniku – tvrdi Dumičić i priznaje da je “u ovom slučaju najružnije to što povjerenstvo nije imalo priliku osuditi nepoznatog autora prvoga posta na Facebookovoj grupi ZGEF Zagreb”. Njegov je post, svjesni su na fakultetu, vulgarniji od komentara studentica.
– Bilo bi korisno saznati tko je to učinio i poduzeti sankcije. Svi studenti koji su odgovarali na izrazito vulgarnu poruku indirektno su se s njim i složili – tumači Dumičić.
Cijelu situaciju u kojoj se fakultet našao na meti zbog stroge osude komentara na Facebooku, Dumičić pak komentira riječima:
– Facebook grupu u kojoj su studentice ostavile komentare mnogi posjećuju, što znači da ona ima značaj. Smatram da nigdje, pa ni u podrumu zgrade, ni na fasadi, niti na fakultetu, ne treba ružno govoriti o obitelji, tvrtki u kojoj radiš, tako ni o fakultetu na kojemu studiraš – kaže, uvjerena da “njihovi djelatnici u referadi rade marljivo”. Nije, kaže, čula za veće zastoje.
Na pitanje nije li kazna ipak mogla biti blaža (najteže sankcionirana studentica nema pravo polagati ispit godinu dana, zbog čega joj navodno prijeti mogućnost gubitka prava na studij), predsjednica povjerenstva tvrdi da su mjere donesene u skladu s fakultetskim pravilnikom. Ujedno ih ne smatra predrastičnima.
– Da je stegovna mjera bila drastična kao što insinuirate, sve tri studentice izgubile bi pravo na studij jer bi mjera glasila isključenje – kaže predsjednica stegovnog povjerenstva.
Povjerenstvo se u donošenju odluke vodilo, među ostalim, načelom pokazivanja žaljenja: studentica koja je pokazala žaljenje zbog toga što je na Facebooku blatila rad referade i pritom obrisala svoj post dobila je najblažu mjeru od šest mjeseci zabrane polaganja ispita. S druge stane, studentica koja nije pokazala žaljenje – dapače, branila se slobodom govora – dobila je najstrožu mjeru.
– Ta je kolegica, vjerujem uz pomoć odvjetnika, dala pismeno očitovanje i nije došla na raspravu. Pozivala se da su njene poruke na društvenoj mreži njeno ustavno pravo slobode kreativnog mišljenja i slobode izražavanja – komentira Ksenija Dumičić.
Na pitanje je li se stegovno povjerenstvo konzultiralo s pravnicima prilikom donošenja odluke o za njih prvom slučaju ovakve vrste (dosad su se na stegovnom uglavnom bavili slučajevima prepisivanja na ispitima), predsjednica povjerenstva odgovara da je studentice prijavio voditelj referade koji je po struci pravnik. Na zamolbu da objasni tumačenje pravnika s kojim je razgovarao Jutarnji, a koji tvrdi da čitav slučaj nije predmet za stegovno povjerenstvo, već eventualno osobnu parnicu djelatnika referade zbog klevete, Dumičić odgovara da to nadilazi njene kompetencije i nadležnosti.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Razveo se Mate Rimac

Mate Rimac i Katarina Lovrić razveli su se nakon tri godine braka, doznaje Index. Informaciju je za Index potvrdilo nekoliko...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -