Published On: Sri, srp 7th, 2021

A ŽELI VLADATI ZEMLJOM: Bakir moli da mu se pojasni što to znači “legitimni predstavnik”. Može li mu netko pomoći?

Predsjednici država ne bi smjeli biti ljudi bez opće kulture, sa smanjenim kognitivnim sposobnostima, islamisti, suradnici terorističkih organizacija itd.

Bakir Izetbegović javno je priznao da ne zna što je to legitimno predstavljanje koje se na nekoliko mjesta i u nizu presuda Ustavnog suda eksplicite spominje. Što je prilično važan dokaz da “legitimno predstavljanje” itekako postoji.

Premda se radi o pleonazmu. Svako predstavljanje po defaultu bi moralo biti legitimno. Nelegitiman predstavnik zapravo nije predstavnik. On je nametnut i on nije predstavnik onome kome je nametnut. On je njegov politički tiranin.

Govoreći o legitimnom predstavljanju,  poručio je tako Izetbegović da HDZ treba objasniti što to znači.

Iz HDZ-a još nije stigao odgovor pa evo besplatno im nudimo odgovor. Dovoljno je da kažete g, Izetbegoviću da je primjerice legitimni član predsjedništva svaki onaj član koji ima moć veta u Narodnoj skupštini RS, hrvatskom ili pak bošnjakom klubu Doma naroda Federacije.

Prema Ustavu BIH onaj član Predsjedništva koji ne bi imao moć veta, bio bi nelegitiman. Jer Ustav pretpostavlja  da Srbin komunicira sa Narodnom skupštinom Republike Srpske, hrvatski član s hrvatskim klubom a bošnjački s bošnjačkim klubom u Domu naroda Federacije.

Onaj tko ne bi imao moć veta dokazao bi samo jedno da nije u sinhronizaciji sa svojim narodom. Da ga taj narod nije birao i da on zapravo ne predstavlja ono što je po ustavu dužan.

Kao što vidimo Ustav propisuje da je baza koja bira člana Predsjedništva, komplementarna s izbornom bazom koja bira klub tog naroda u domu naroda FBIH odnosno Skupštinu Republike Srpske.

Ako je već upitnik što je “legitimni predstavnik” u Domovima naroda to je svaki onaj predstavnik koji nije Edin iz Goražda ili Zlatko Miletić Komšić.

Odgovori su jako jednostavni.

Budući da Alijin sin, i nije bio neki učenik i ne zna osnovne pravne sintagme, izvjesno je da će se u narednim pokušajima ako ih uopće bude, morati razgovarati i o tome da se u Izborni zakon ugradi mehanizam impeachmenta. Procesa opoziva nepismenog, nesuvislog ili radikaliziranog člana Predsjedništva koji šteti ugledu zemlje. Ili naprosto nema moć veta. Te je samim time nelegalan. I neustavan.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x