Utorak, 21 svibnja, 2024

A KANADERI IZNAD KONJICA NISU BiH stručnjaci o Pelješkom mostu: Ovo je agresija Hrvatske na našu zemlju

Must Read

GRADNJA Pelješkog mosta čini se sve izvjesnijom, što ujedno znači i da će tenzije između Hrvatske i BiH po tom pitanju nedvojbeno jačati. S obzirom na to da bi ministrica Vesna Pusić danas trebala predstaviti novo idejno rješenja mosta prema kojem bi umjesto prethodno predviđenih 55 metara on trebao biti visok svega 35 metara, akademik Ibrahim Bušatlija, ekspert za geomorfologiju i član Pomorskog društva BiH za portal Klix.ba kaže kako je u pitanju “agresija Hrvatske na pomorske vode BiH”.

Podsjetimo, ukoliko novi nacrt bude prihvaćen, EU bi s čak 80 posto iznosa mogao sufinancirati gradnju most i pristupnih cesta. “To je u biti agresija. Most se pravi preko naših teritorijalnih voda, koje iz Neuma u vidu koridora idu u međunarodne vode. Ta visina od 35 metara ne samo da će kočiti izlaz u međunarodne vode, nego se mnogo drugih stvari neće moći ostvariti. Naprimjer, prolazak brodova koji voze kontejnere, ratnih brodova i velikih kruzera koji su viši od 60 metara. Gradnja mosta visine 35 metara je zatvaranje države i njenih kapaciteta”, kaže Bušatlija na početku razgovora za Klix.ba.

Bušatlija kao rješenje problema predlaže gradnju tunela poput onoga ispod La Manchea koji povezuje Francusku i Englesku. “To je jedan agresivan potez Hrvatske koja obnavlja politiku zatvaranja BiH na toj strani. Naše teritorijalne vode su i one koje se odnose na vodni koridor. Zbog ovog treba tužiti Hrvatsku jer to nije u redu. Ovo je kršenje međunarodnog prava i Konvencije o pravu mora, koja govori o tome da se ne smiju praviti smetnje drugoj državi u izlazu na otvoreno more. Evo, postavljam pitanje, kako će jedan brod visok 70 metara iz Neuma proći na otvoreno more?”, pita se Bušatlija.

“EU sve dogovara s Hrvatskom, a nas nitko ništa ne pita”

S njim se slaže i zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i sudski vještak prometne struke Ševal Kovačević, koji je za Klix kazao kako je “svaki most koji se gradi u teritorijalnim vodama i na plovnom putu BiH iz Neuma prema otvorenom moru, bez suglasnosti BiH, nasilje nad suverenitetom naše zemlje”.

“Suverenitet nije samo na kopnu nego je i na moru, pod morem i u zraku. S druge strane, zaista čudi ponašanje Europske unije. Oni jednostrano rade s Hrvatskom, a da BiH nitko ništa ne pita. U ovom slučaju, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH mora hitno djelovati. Nažalost, nitko ništa ne radi. Sve je prepušteno Republici Hrvatskoj koja jednostrano povlači poteze i događa nam se to što se događa”, kaže Kovačević za portal Klix.ba.

Treba tražiti međunarodnu arbitražu

Najviše ga čudi pozicija EU-a koja “BiH stavlja željeznu zavjesu i ne da joj izaći u svijet”.

“Ako EU prihvati ovaj Nacrt u kojem je visina 35 metara, trebamo uputiti protestnu notu Hrvatskoj i Bruxellesu. Ukoliko postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH treba zatražiti hitnu arbitražu Suda u Hagu ili Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu”, sugerira Kovačević.

index.hr

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -