A ĐE TI JE FISKALNA KASA? Veliki broj tvrtki koje su osnovali Arapi postoji samo na papiru

U posljednjih osam mjeseci, broj posjetitelja iz arapskih zemalja je porastao za 30 posto u Bosni i Hercegovini. Mnogi su također uložili u BiH, ali problem je tvrtka, a to je veliki broj njih, koji postoje samo na papiru.

Zakoni BiH jasno navode strane državljane jer prirodne osobe ne mogu kupiti bilje u našoj zemlji, ali tvrtka to može.

“Najčešći promet nekretnina odvija se između tvrtki koje osnivaju stranci, u ovom slučaju iz arapskih zemalja. Kako oni posluju, kakva je sudbina tih tvrtki, da li su aktivni, imaju li dovoljno sredstva – to nisu uvjeti koji se provjeravaju u notarskoj obradi ugovora” , kaže javni bilježnik Ljubiša Marković.

Kapital dovoljan za osnivanje tvrtke iznosi 2.000 KM. Sve ostalo nije važno. To je dovelo do činjenice da su prijevare zabilježene pri kupnji nekretnina i otvaranju fiktivnih tvrtki, izjavio je direktor Službe za vanjske poslove Slobodan Ujić.

Dakle, kako tvrtka posluje, postoji li uopće – to nije važno. Važno je da je registrirana i ima adresu. No, ključ je da takva tvrtka može kupiti nekretninu u BiH. I ima mnogo kupaca. Najviše iz arapskih zemalja. Razlog više za poboljšani nadzor i provjeru. Rezutat – akcija “Nekretnine”, koju je prošle godine ove godine proveo Služba za strance u BiH.

Inspektori ispitivali su 691 sumnjivih tvrtki. Od toga, 469 ne postoji. Samo adresa na kojoj nema ništa. Porezna uprava Federacije također je provodila inspekciju velikog broja pravnih osoba u vlasništvu arapskih državljana.

“Oni vrlo vješto izbjegavaju, mijenjaju adrese boravka. Kasnije smo sa sudovima imali suradnju i došli do podatka da više od 90 posto tih tvrtki ima samo ulog od 2.000 maraka, a vrijednost nekretnina je nekoliko milijuna maraka”, navodi Ujić.

Ugovor o nekretninama je javni bilježnički ugovor, bilježnici kažu da su takvi ugovori bili.

arapižene

“Najveći broj ugovora odnosi se na ugovore koji zaključe pravne osobe čiji su vlasnici, odnosno, osnivači iz država arapskog svijeta i pravna osoba koja je registrirana ovdje i poslije po zakonu BiH je domaće pravna osoba, bez obzira na to što je osnivač stranac”, kaže Marković.

Tu su i pozitivna ulaganja. Jedan takav u Sarajevu, SIPA, Ministarstvo vanjskih poslova provjeravao je i potvrdio da je sve u redu. Prvi čovjek kaže da je svjestan da je zlostavljanje bilo da nisu sve investicije s iskrenom namjerom, što nije slučaj s tim. “Mi smo ozbiljna tvrtka, nismo fiktivni, to pokazuje našu imovinu i sve što smo izgradili”, kaže Amjad Al-Rez.

Kontrole su nužne stoga iz Službe za poslove sa strancima tvrde bit će ustrajni u sprečavanju zloupotreba s obzirom na povećan broj imigranata, lažnih azilanata kojima je BiH usputna ruta ka Europi i šire.