Srijeda, 26 lipnja, 2024

Počeo najsvetiji mjesec za muslimane: Mjesec posta i moralnog pročišćenja

Must Read

Prvi dan ramazana i početak posta bio je u subotu, 28. lipnja ove godine, priopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Navodi se da je ramazan deveti mjesec muslimanskog kalendara kojeg muslimani provode u obveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje.

Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) koji se obilježava u nedjelju, 13. srpnja, predstavlja sjećanje na 17. dan ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana.

Islamska zajednica u BiH 17. ramazan obilježava kao Dan povratničkih džemata.

Lejletu-l-kadr, Noć Kadr koja pada u srijedu, 23. srpnja, je noć početka objavljivanja Kur’ana i zato je ova “noć bolja od tisuću mjeseci”.

Također se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju.

Ramazanski bajram je u ponedjeljak, 28. srpnja i to je jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta ramazana, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta.

Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida – drugi dan Bajrama je u utorak, 29. srpnja, dok je odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida.

Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću IZ u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO potvrdio Marka Ruttea za novog glavnog tajnika

NATO saveznici službeno su izabrali danas nizozemskog premijera Marka Ruttea za novog glavnog tajnika NATO-a. Rutteovo imenovanje postalo je formalnost...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -