Published On: Uto, srp 1st, 2014

Korejske seksualne robinje pozvane na Papinu misu

Korejke koje su u Drugom svjetskom ratu silom bile vrbovane za rad u bordelima japanske vojske pozvane su na misu koju će papa Franjo u kolovozu slaviti u Seulu, rekli su u utorak organizatori.

– Pozvali smo žrtve na tu misu za mir i za pomirbu”, rekla je za AFP glasnogovornica odbora za organizaciju Papina dolaska koja je htjela ostati anonimna. Misa će se održati 18. kolovoza u katedrali Myeongdong u Seulu.

Organizacijski odbor još ne zna koliko će žena, danas u poodmakloj dobi, uzvratiti na poziv, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na toj misi predviđeno je da Sveti Otac uputi poruku tim ženama koje su prije 70 godina bile svedene na status seksualnih robinja u službi japanskih vojnika i koje su Japanci zvali “žene za utjehu”.

Većina povjesničara se slaže da je u bordelima tadašnje carske vojske služilo dvjestotinjak tisuća žena, uglavnom Korejki ali i Kineskinja, Indonezijki, Filipinki i Tajvanki.

Japan se 1993. službeno ispričao i nedavno rekao da se time više neće baviti. No politički čelnici s krajnje desnice redovito daju dvosmislene izjave koje svaki put izazivaju bijes Seula i Pekinga.

Papa treba posjetiti Koreju od 14. do 18. kolovoza.