Subota, 4 svibnja, 2024

Nevenka Savić: BiH čeka 620 milijuna eura iz fondova EU

Must Read

BANJA LUKA – Nevenka Savić, direktor Direkcije za europske integracije BiH, kazala je da, iako Europska komisija sada u fokus stavlja rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja u BiH kroz inicijative koje su najavili, rješavanje odluke “Sejdić i Finci” i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije i dalje ostaju u vrhu agende.
U intervjuu za “Nezavisne” ona najavljuje oko 620 milijuna eura za BiH kroz program IPA 2, u periodu 2014 – 2020, ali pod jasnim uslovom.

“Sve to, naravno, ukoliko ispunimo preduslov koji se odnosi na mehanizam koordinacije i usvajanje sektorskih strategija”, ističe Savićeva.

NN: Propao je i posljednji ovogodišnji pokušaj Brisela i Štefana Fulea, komesara za proširenje, da pomognu bh. liderima da postignu konsenzus o načinu provođenja odluke “Sejdić i Finci”, što je ključni uslov za predaju kredibilne aplikacije za kandidatski status u EU. Da li je proces predaje aplikacije nepovratno izgubljen u 2014. godini?

SAVIĆ: Iz izjava komesara Štefana Fulea, on lično i Europska komisija ne namjeravaju više sudjelovati u ovom procesu u smislu medijatora. Istaknuto je da to i dalje ostaje bitan preduslov, da mi po tom pitanju kršimo sporazum i da time sada treba da se bave druge institucije, prije svih Vijeće Evrope i naše domaće institucije. “Sejdić i Finci” i dalje ostaje bitan preduslov za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i podnošenje kredibilne aplikacije za kandidatski status. Međutim, izlaskom Evropske komisije iz ovog procesa kao medijatora ovo pitanje ne bi trebalo da siđe s dnevnog reda bh. institucija i donositelja odluka.

NN: Ipak, sve su prilike da će i 2014. biti izgubljena godina?

SAVIĆ: Znamo kakvi su bili rokovi kada je usvojena “mapa puta”, a ti su rokovi nekoliko puta prolongirani. Nažalost, ništa se nije desilo ni do danas i pitanje “Sejdić i Finci” ostaje jako aktuelno i bitno, jer bez njegovog rješavanja rečeno nam je da ne možemo računati ni na stupanje na snagu SSP-a ni na podnošenje aplikacije, a znamo šta to znači za proces integracija.

NN: Institucije EU su zbog ozbiljnog zastoja BiH na europskom putu najavile pojačan angažman u našoj zemlji u predstojećem periodu. Na koji se način Brisel namjerava jače fokusirati na BiH?

SAVIĆ: Komesar Fule je prilikom svoje posjete praktično najavio tri inicijative. Ukratko, prva inicijativa je najava Europske komisije o uspostavljanju programa ekonomskog upravljanja, što će se desiti na sastanku u Londonu. Tom prilikom biti će predstavljen novi koncept Europske komisije, koji podrazumijeva podsticanje konkurentnosti, rasta i zapošljavanja u zemljama zapadnog Balkana, na način da se vezuju krediti evropskih banaka, sredstva IPA i budžetska sredstva zemalja regiona s ciljem ispunjavanja zajedničkih prioriteta. Komesar Fule je rekao da će BiH imati priliku da od samog početka uzme učešće u tom novom pristupu i konceptu. Evo, vidjeti ćemo nakon Londona kako će ići formuliranje prioriteta.

NN: Znači li to da će Europska komisija u narednom periodu neka teška politička pitanja staviti u drugi plan radi rješavanja ekonomsko-socijalnih problema u BiH?

SAVIĆ: Očigledno je da oni stavljaju fokus i na rješavanje socijalnih i ekonomskih pitanja kroz inicijative koje su najavili, međutim, i dalje ostaju na vrhu agende rješavanje odluke “Sejdić i Finci” i pitanje uspostavljanja efikasnog mehanizma koordinacije. Ne mislim da će od toga odustati ili da će to skloniti u stranu.

NN: Postoje li preliminarne najave o iznosima pomoći koje bi BiH trebalo da dobije u periodu 2014 – 2020. godina kroz program IPA 2?

SAVIĆ: Za proračunski period 2014 – 2020. najprije treba usvojiti IPA regulativu, međutim, vjerovatno ćemo imati na raspolaganju oko 620 milijuna eura. Sve to, naravno, ukoliko ispunimo preduslov koji se odnosi na mehanizam koordinacije i donošenje i usvajanje sektorskih strategija.

NN: Onih 45 milijuna eura iz IPA fondova za 2013, koji su nam oduzeti zbog neprovođenja presude “Sejdić i Finci”, nepovratno je izgubljeno?

SAVIĆ: Da, ta su sredstva nepovratno izgubljena za BiH i negdje oko Nove godine relocirana su za druge zemlje regije.

Fokus EU i dalje na BiH

NN: Mogu li predstojeći izbori za Europski parlament i Komisiju usporiti najavljene inicijative, a pogotovo činjenica da će narednih mjeseci Brisel svu svoju pažnju usmjeriti na događaje u Ukrajini?

SAVIĆ: Svi zvaničnici EU naglašavaju da BiH ima europsku perspektivu. Ne vjerujem da će se to promijeniti bez obzira na to kakva su goruća pitanja za EU i koja garnitura bude na čelu Unije i njenih institucija. Pored svih gorućih pitanja kojima se EU bavi u ovom momentu, zaista ne vjerujem da će to u velikoj mjeri skrenuti njihovu pažnju s BiH.

Nezavisne novine

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova raspisalo je tjeralicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti. “Volodimir...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -