Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Praštalo: Ništa vrijedno spomena u 2013. godini

Must Read

SARAJEVO – Iz kuta procesa europskih integracija Bosne i Hercegovine tijekom 2013. godine gotovo da nema ničega vrijednog spomena , ocijenio je u izjavi za Fenu predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo . Po njegovim riječima , tome u prilog najbolje govori i katastrofalan , nažalost objektivan , izvješće Europske komisije o ( ne ) napretku BiH , tako da se nitko tko se ozbiljnije bavi ovom temom neće s nostalgijom sjećati 2013. godine .

– Čak , štoviše , radovat će se njenom skorom isteku uz nadu da će konačno prestati niz blamaža kojima smo putem naših političkih lidera i predstavnika bili izloženi tijekom tragikomičnih pregovora s predstavnicima institucija EU . Možda je ipak najveći i najvažniji događaj vezan za ” ( ne ) europski put BiH ” tijekom 2013. godine to što nas Vijeće Europe i Europski parlament još uvijek nisu suspendirali , mada su imali sve moguće argumente za to , ili to što institucije EU još uvijek imaju strpljenja da se uopće bave BiH nakon svih političkih blamaža i propuštenih prilika kojima su ih obilno tokom 2013 . godine ” nagradili ” domaći lideri – smatra Praštalo .

Iz kuta rada i aktivnosti , odnosno razvijanja i jačanja značaja i ugleda Europskog pokreta , kako u međunarodnim relacijama , tako i na domaćem planu , ova godina će ostati upamćena kao godina snažne ekspanzije i razvoja ove organizacije .

Praštalo navodi kako se broj lokalnih zajednica , poslovnih tvrtki , te ambasada s kojima surađuju u okviru Europskog partnerstva konstantno uvećava .

– S pravom i ponosom možemo reći da smo iz ” europskog ” prerasli u ” svjetski pokret u BiH ” , koji po mnogo čemu obavlja misiju koju bi trebale raditi državne institucije , od kojih , nažalost , ponovno nemamo značajniju podršku , čak ni za obilježavanje Dana Europe – kaže Praštalo .

Smatra da će u 2014. ključni izazovi biti već početkom godine nastavak ” političke sapunice ” po predmetu ” Sejdić – Finci ” .

– Srbija uskoro započinje pregovore s EU , a ako BiH ne riješi otvorena pitanja s EU , možemo doći u situaciju da nam se vrata zatvore na duži period i da ne uđemo u raspodjelu proračunskih sredstava i fondova EU za razdoblje 2014-2019/2021.U tom slučaju , gubitak 45 milijuna eura IPA sredstava bi bilo ništa u odnosu na gubitak od nekoliko stotina milijuna eura koliko bismo izgubili ako ne uđemo u raspodjelu sredstava . Već na proljeće će biti moguće da se u slučaju porasta lažnih azilanata za zemlje regiona ponovo uvede vizni režim za ulazak u EU.Trenutno je Srbija najugoženija , ali mislim da ne treba posebno isticati da u EU već sada postoji veliki broj frustriranih političara koji bi na taj način sigurno željeli kazniti i bh. . političare , ne shvaćajući da bi na taj način kaznili ipak samo obične građane , a štetu bi najviše trpio sam proces EU integracija zemalja Balkana – upozorio je Praštalo .
( FENA )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Imaju li zastupnici BH Hrvata (HDZBIH) u RH Saboru problem s Penavinim “NE SA SRBIMA” Plenkoviću?

Srbi u BIH u nekoliko su navrata spašavali poziciju HDZ-a u BIH. Taj isti HDZ BIH donosi stabilnu i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -