Subota, 4 svibnja, 2024

Dodik poručio da Dan državnosti BiH ne postoji

Must Read

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je jučer otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Incku , šefu Delegacije EU u BiH Peteru Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH .
U pismu ih podsjeća da na razini BiH ne postoji ni dan , ni datum državnosti , te stoga ni 25. novembar, odnosno Dan ZAVNOBiH – a , ne može biti obilježavan u BiH kao Dan državnosti .
” Zbog toga Vam skrećemo pozornost da ste Vi , i ostali predstavnici međunarodne zajednice , svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH , a svaki pokušaj njegovog uspostavljanja je antidejtonski ” , navodi se u otvorenom pismu predsjednika Srpske .
Predsjednik Srpske u pismu podsjeća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja postojati u skladu s unutarnjom strukturom , koja je tim sporazumom utvrđena , pa je , prema tome , svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH .
” Svima koji poznaju povijest naroda na ovim prostorima potpuno je jasno da je ZAVNOBiH bio samo priprema za zasjedanja AVNOJ – a na kome je stvorena druga Jugoslavija koje više nema . Zato i jeste licemjerno da se danas ZAVNOBiH obilježava kao Dan državnosti , jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ – a koga danas i ne spominju ” , smatra Dodik .
On je istakao da je notorna činjenica da su svi ustanci protiv fašizma u BiH podignuti u mjestima s većinskim srpskim , a nijedan sa većinskim muslimanskim stanovništvom , jer je antifašizam bio opredjeljenje srpskog naroda .
” I za samo zasjedanje ZAVNOBiH – a izabran je većinski srpska Mrkonjić Grad , kao sigurno mjesto . Rijetki muslimani tog vremena su bili od početka u antifašističkom pokretu ” , podsjetio je Dodik .
Predsjednik Srpske je napomenuo da povijesne činjenice jasno govore da su tek pred kraj rata , kada su vidjeli tko je pobjednik , muslimani počeli prilaziti antifašističkom pokretu , a mnogi su po političkoj liniji dobili i orden narodnog heroja .
” Rijetkim istinskim muslimanskim herojima toga vremena , koji su od prvog dana bili antifašisti , odavali smo , i odajemo i danas , dužno priznanje ” , naglasio je Dodik .
On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obilježavaju kao praznik , ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti obilježavano kao Dan državnosti BiH .
” Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku daje mi za pravo da Vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obilježavanje blagdana koje priznaje Dejton , kad već prisustvujete obilježavanju nepostojećih praznika u Sarajevu ? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsjedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu ” , navodi se u otvorenom pismu predsjednika Srpske .
Dodik je naveo da , koliko mu je poznato , ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH , što je bilo neophodno donijeti nakon potpisivanja Daytona , koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH .
” Zašto pristajete da budete dio nelegitimne priče i da prisustvujete obilježavanju nepostojećeg praznika u Predsjedništvu , kada ne postoji odluka Predsjedništva da se taj dan obilježava kao praznik ! ? ” , Pitao je Dodik u otvorenom pismu Incku , Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH .
On je naglasio da je sada potpuno jasno zašto se Bošnjaci svojstveno trude da izaberu Hrvata u Predsjedništvo , jer da je umjesto Željka Komšića , izabranog glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva , bio izabran autentični Hrvat , on ne bi došao na svečanost u Predsjedništvo , te bi tako Bakir Izetbegović ostao usamljen u pokušaju prekrajanja povijesti , a ovako tu je uvijek dežurni Komšić , koji je , i ovoga puta , upotrijebljen za krivotvorenje povijesti .
” Nadam se da ćete nakon iznesenih činjenica i argumentacije koja ih prati , shvatiti razloge moga obraćanja Vama . Jer Vaše prisustvo obilježavanju nepostojećeg praznika Dana državnosti BiH diskvalificira i Vas , i institucije koje predstavljate , kod većine građana u BiH – Srba , Hrvata i jednog dijela bošnjaka , koji su potpuno svjesni da Dan ZAVNOBiH – a ne može biti Dan državnosti BiH ” , poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik .

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

Obitelj Kraljević 32 godine traži pravdu za anđele Ivanu i Filipa

Na današnji dan, 3. svibnja 1992. godine, zločinačka JNA napala je središte Ljubuškog raketnim projektilima, pri čemu je usmrćeno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -