Četvrtak, 2 svibnja, 2024

BPRN: Od 3,8 milijuna stanovnika BiH, 54 posto su Bošnjaci

Must Read

Popisom stanovništva navodno će biti utvrđeno da su od skoro 3,8 milijuna stanovnika Bosne i Hercegovine, 54 posto Bošnjaci, dok broj pripadnika ovog naroda u Republici Srpskoj iznosi oko 17 posto.

Priopćeno je to jučer iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda (BPRN), u kojem se pozivaju na orijentacijske podatke dobivene od oko 2.000 promatrača i aktivista popisnog procesa.

Komentirajući podatke BPRN-a, u Agenciji za statistiku BiH (BHAS) naglasili i da su ta institucija i entitetski statistički zavodi jedini nadležni da objave službene i relevantne rezultate.

– Zakonski rok za objavu preliminarnih rezultata popisa je 90 dana od završetka rada popisa na terenu, ali ćemo ih možda objaviti ranije. Međutim, i tada će biti objavljeni podaci samo o broju ukupno popisanih osoba, stanova i domaćinstava, dakle u prvim objavama neće biti čak ni broj stalnog stanovništva – kazala je Mirsada Adembegović, portparol BHAS-a za današnji Dnevni avaz.

Ona nije mogla precizirati kada će konkretniji podaci biti prezentirani. No, kako neslužbeno doznajemo, na službenu objavu podataka o etničkoj, odnosno nacionalnoj strukturi stanovništva moglo bi se čekati i 15 mjeseci.

Kako Dnevni avaz doznaje od dobro upućenog izvora, prvi rezultati popisa stanovništva govore da, usprkos brojnim pokušajima smanjenja stvarnog broja Bošnjaka u RS-u, pripadnici ovog naroda čine većinu i u Srebrenici.

Čini se da će i popis stanovništva na području Bijeljine pokazati drugačiju sliku od očekivane. Lokalna vlast godinama tvrdi da na ovom području živi i do 150.000 stanovnika, za razliku od oko 100.000 stanovnika popisanih 1991. godine. Pri tome, ta vlast u prognozirane cifre nikada nije uračunavale Bošnjake Bijeljine i Janje koji žive širom BiH, Europe i svijeta, ali ovdje imaju CIPS-ove osobne dokumente, imovinu te obitelj koju redovito posjećuju.

U odnosu na ukupan broj popisanih, procjenjuje se da će Bošnjaka biti oko 17 posto, što je upola manje od predratnih 36 postotaka, ali skoro dvostruko više od prognoziranih osam posto.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Последний

U LAŽI JE KRATKA KOSA: Dok lobira protiv Rezolucije, premijer Srbije “duboko” vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas kako duboko vjeruje da je istorijski dogovor...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -