Petak, 25 listopada, 2024

SAMOKRITIKA NA VRHUNCU: Suljagić poziva da se uhićuje islamističke tviter huškače. Sebe ne vidi među njima

Vrlo
- Advertisement -

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, komentirao je napad u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi, implicirajući da su za širenje potencijalno ekstremističkih poruka djelomično odgovorne određene javne ličnosti.

Na društvenoj mreži X (nekadašnjem Twitteru), Suljagić je sugerirao da bi desetak javnih osoba trebalo biti procesuirano zbog huškanja, kao i “pola bosanskog interneta.”

Ovaj stav izazvao je brojne reakcije zbog njegove ranije prijetnje da će se ponoviti  “Krbavske bitke” koja je protumačena kao poziv na masovan pokolj.

Suljagića smo inače svojedobno tužili za huškanja na internetu no na sudu u Širokom (kojeg je inače nazvao UZP sud) tvrdio je da on to ne piše po twiteru i da danas svatko može  otvoriti twiter s njegovim imenom.

Zanimljivo zbog vrijeđanja suda suci u Širokom nisu mu naplatili kaznu iako je uvreda bila nedvojbena. Ali je važno znati da “opaki Emir” nije u stanju stati na sudovima BIH iza svojih rečenica koje sipa po twiteru.

Tako da ne znamo je li Suljagić stvarno poziva da ga se uhiti zbog huškanja ili ne. I postoji li jedan twiter nalog na kojem on kada huška preuzima odgovornost za to.

Napad u Bosanskoj Krupi, koji uključuje petnaestogodišnjaka osumnjičenog za ubistvo policajca i ranjavanje drugog, trenutno je predmet istrage koja utvrđuje motive. Prema portalu Radiosarajevo.ba, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona potvrdio je da događaj nosi obilježja krivičnog djela terorizam prema članu 201. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se na društvenoj mreži X nakon napada u Policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi.

“Ako je ono što sam vidio od dokaza o motivima napada na policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi tačno, a siguran sam da jeste, onda jedno deset ovdašnjih javnih ličnosti mora da ide u zatvor za huškanje. Kao i pola bosanskog interneta”, napisao je Emir Suljagić.

Pojedini mediji su objavili da je motiv napada bio vjerski fanatizam, ali treba naglasiti da još uvijek nema  informacije o motivima koje je maloljetni napadač imao.

Podsjetimo, u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi petnaestogodišnjak je u četvrtak, 24. oktobra ubio jednog, a povrijedio drugog policajca.

Za portal Radiosarajevo.ba je Adnan Beganović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) govorio i pojasnio da napad nosi obilježja krivičnog djela terorizam.

“Tužilaštvo se očitovalo da u opisanom događaju postoje obilježja krivičnog djela iz člana 201. Krivičnog zakona FBiH, odnosno ‘terorizam’. Istraga i dalje ide svojim tokom radi utvrđivanja uzroka i motiva”, rekao nam je Beganović za portal Radiosarajavo.ba.

 

Suljagić se ovim istupom očito želi ograditi, izbiti iz otežavajuće okolnosti svoj udio u javnom huškanju te se predstaviti kao sekularni huškač koji ne može imati utjecaja na stroge fundamentalističke krugove, no isto tako on je najglasniji telal muslimanske autoviktimizacijske retorike. Uporno naglašava muslimanske žrtve do te mjere da prosječan pratitelj njegovih objava može dobiti dojam kako su Muslimani u BIH bili samo i isključivo žrtve, da nisu otvarali logore i rušili bogomolje, da nisu ubijali povratnike, djecu , žene starce a kad piše o Grabovici nazvat će ju pokoljem iako je plaćen da istražuje sva mjesta genocida u BH bila ona presuđena ili ne.

EZ l poskok.info

- Advertisement -

17 KOMENTARI

guest

17 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

MURPHEY TRAŽI: Sjedišta terorističkih ćelija treba prenijeti u Sarajevo a ne ih držati po provincijama. Bit će manja korupcija….

U neobičnom, ali jako pragmatičnom potezu, američki ambasador u BiH, veliki entuzijast Sarajeva, i prijatelj muslimana cijelog svijeta "od...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -