Petak, 25 listopada, 2024

Njemačka suočena s krizom infrastrukture: Hitna potreba za ulaganjima od 400 milijardi eura

Vrlo
- Advertisement -

Njemačka, jedna od vodećih europskih ekonomija, suočena je s velikim infrastrukturnim izazovima. Prema nedavnoj studiji koju je izradio profesor Lars Feld sa Sveučilišta u Freiburgu, a koju je naručio njemački upravitelj fondova Union Investment, njemačka infrastruktura će u nadolazećim godinama zahtijevati ogromna ulaganja u iznosu od oko 400 milijardi eura. Posebna pažnja posvećena je cestovnoj, željezničkoj i energetskoj infrastrukturi, koje su već godinama zapostavljene, što je dovelo do njihovog značajnog propadanja.

Studija je otkrila da će cestovna infrastruktura između 2025. i 2028. godine trebati oko 57 milijardi eura, dok će željeznička mreža zahtijevati dodatnih 63 milijarde eura. Zelena tranzicija, koja je ključni dio njemačke energetske politike, također zahtijeva značajna ulaganja, osobito u energetske postrojenja na kopnu i moru, koja bi mogla doseći 270 milijardi eura.

Lars Feld je istaknuo da su njemačka državna ulaganja godinama bila ispod potrebne razine kako bi se infrastruktura održala u dobrom stanju. U 2022. godini, udio javnih ulaganja u bruto domaćem proizvodu iznosio je samo 2,6 posto, što je niže od prosjeka članica OECD-a. Rješenja koja su predložena uključuju jače uključivanje privatnih investitora i osnivanje fondova za infrastrukturu koji bi mogli pomoći u nadoknađivanju tih nedostataka.

Međutim, postoje dodatni izazovi. Njemačka vlada suočena je s fiskalnim ograničenjima poznatim kao “kočnica za dug”, što dodatno otežava pronalaženje kapitala za ulaganja. Robert Habeck, ministar gospodarstva, predložio je osnivanje investicijskog fonda koji bi pomogao gospodarstvu, dok Feld sugerira da bi državni udjeli u infrastrukturnim tvrtkama mogli omogućiti zaduživanje kako bi se nadomjestila sredstva potrebna za ulaganja.

Njemačka, koja je nekad bila uzor modernizacije i infrastrukture, sada se nalazi pred ključnim trenutkom u kojem će morati donijeti važne odluke o svojoj gospodarskoj budućnosti.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

MURPHEY TRAŽI: Sjedišta terorističkih ćelija treba prenijeti u Sarajevo a ne ih držati po provincijama. Bit će manja korupcija….

U neobičnom, ali jako pragmatičnom potezu, američki ambasador u BiH, veliki entuzijast Sarajeva, i prijatelj muslimana cijelog svijeta "od...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -