Petak, 25 listopada, 2024

Minimalac u RH raste na 1500, a u FBiH 619 KM

Vrlo
- Advertisement -

Za EU minimalac u RH je prenizak, ali je iz bh. perspektive odličan jer iznosi koliko i naša prosječna plaća – piše Ljiljana Vidačak za Večernji list BiH.

Iznos minimalne neto zarade u Hrvatskoj od 1. siječnja iduće godine bit će povećan za oko 80 eura, s ovogodišnjih oko 670 na 750 eura ili za 15 posto, odlučila je hrvatska Vlada. Nova minimalna zarada obuhvatit će 30.000 osoba više nego prije dvije godine, prenio je portal poslovni.hr. Kada je riječ o bruto iznosu, to je rast s 840 na otprilike 970 eura. Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da u Hrvatskoj danas 100.000 osoba prima minimalac i istaknuo da je “cilj vlade da se osigura dostojanstveniji život onima koji imaju najmanje”. S druge strane, najnoviji korak u podizanju minimalne zarade prate komentari da je ona i dalje dovoljna samo da se pokriju komunalije.

Iznosi minimalca

Minimalac od 1500 KM iz perspektive građana BiH izgleda nestvarno. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH u kolovozu je iznosila 1392 KM. U BiH minimalna plaća ovisi i o tome u kojem entitetu živite. Tako je ona u Federaciji BiH 619 KM ili oko 320 eura, dok u Republici Srpskoj iznosi 900 KM ili oko 450 eura, što je za 130 eura više od minimalne plaće koju primaju zaposlenici u Federaciji BiH. S druge strane, u susjednoj Hrvatskoj ove je godine minimalna plaća 840 eura bruto ili oko 677 eura neto i pri dnu je liste zemalja

u EU. Za EU prenizak minimalac, ali je iz bh. perspektive odličan jer iznosi koliko i naša prosječna plaća. Najveći minimalac ima Luksemburg – 2570 eura bruto. U Irskoj je zajamčeni minimalac oko 2150 eura, a u Sloveniji 1254 eura ili 2445 KM. To je 50 posto više nego u Hrvatskoj te četiri puta više nego u FBiH. Eurostat je objavio indeks minimalnih plaća za 2024. svih europskih država, među kojima nema Bosne i Hercegovine jer ne postoji propisana minimalna plaća na razini države, već to rade entitetske vlade Republike Srpske i Federacije BiH. Vlada Republike Srpske je krajem 2023. donijela odluku da minimalna plaća u tom entitetu bude 900 KM, što je obradovalo radnike, ali ne i poslodavce. Vlada Federacije BiH također je krajem godine donijela odluku o minimalnoj plaći u ovom entitetu BiH. Iako je bilo najava da bi ona mogla biti 1000 KM, ta odluka nije donesena zbog usvajanja fiskalnih zakona te minimalac iznosi tek 619 KM.

Život u BiH

Minimalac u Srbiji iznosi 543 eura ili oko 1060 KM. U Crnoj Gori 532 eura ili oko 1040 KM. Minimalac u Albaniji ove godine iznosi 385 eura, a u Sjevernoj Makedoniji 360 eura. Dakle, Federacija BiH ima najmanji minimalac u okružju. Povećanje minimalne plaće u Federaciji BiH nužno je kako bi se popravio životni standard građana, ali i kako bi se zadržala radna snaga u našoj zemlji. Podaci Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) pokazuju da je sindikalna potrošačka košarica za prošli mjesec iznosila 3131,10 KM. Ako se uzmu u obzir i podaci Sindikata u kojima se navodi da je prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH bila 1387 KM i da je minimalna plaća 619 maraka, jasno je da do povećanja primanja što prije treba doći jer su troškovi života daleko iznad primanja. Naime, pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,3 posto, dok je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom tek 19,8 posto.

- Advertisement -

2 KOMENTARI

guest

2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Jim Farley, glavna Fordova faca, priznao da je lud za Xiaomijevom limuzinom

Jim Farley, glavni direktor Forda, otkrio je u razgovoru s voditeljem podcasta Fully Charged, Robertom Llewellynom, da trenutno vozi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -