Četvrtak, 24 listopada, 2024

Znanstvenici: Pad srednjovjekovne Bosne pod Osmanlije i danas ima posljedice u BiH

Vrlo
- Advertisement -

Sudionici dvodnevnog međunarodnog znanstvenog skupa Posljedice nestanka Bosanskog Kraljevstva, koji se održava u Mostaru, naglasili su duboke društvene i političke posljedice koje pad srednjovjekovne Bosne pod Osmanlije još uvijek ima u današnjoj Bosni i Hercegovini. Ova povijesna prekretnica, koja se dogodila 1463. godine, ostavila je neizbrisiv trag na razvoj identiteta i društvenih struktura u regiji.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čiča istaknuo je kako je dolazak Osmanlija transformirao ne samo kulturni pejzaž nego i političku stvarnost zemlje, čiji se odjek osjeća do danas. “Identiteti koji su se razvijali u BiH nakon osmanske vladavine”, kazao je Čiča, “i dalje oblikuju društvene odnose i političke tenzije.”

Na skupu, u kojem sudjeluje 29 izlagača iz osam europskih zemalja, obradit će se i tema posljednje bosanske kraljice Katarine, koja je prema riječima voditelja Područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Vinicija Lupisa, i danas smatrana simbolom otpora i nacionalne povezanosti za Hrvate.

Tragom povijesti – posljedice koje traju

Jedan od zanimljivijih aspekata rasprave odnosi se na demografske i kulturne migracije koje su uslijedile nakon osmanskog osvajanja. Mnoge hrvatske zajednice u dijelovima Italije i Gradišća rezultat su upravo tih migracija. Ove migracije, kao i složena interakcija vjerskih i kulturnih identiteta, oblikovale su kako se Bosna i Hercegovina razvijala kroz stoljeća, uključujući period pod Austro-Ugarskom nakon Berlinskog kongresa 1878.

Kraljica Katarina – figura zajedništva i podjela

Kraljica Katarina, posljednja bosanska kraljica, posebna je tema na skupu jer 2024. godine obilježava se 600. godišnjica njezina rođenja. Njezina uloga kao simbola otpora i zaštitnice katoličanstva u Bosni često je prisutna u raspravama o kulturnom nasljeđu BiH, osobito među Hrvatima, koji je smatraju svojom kraljicom.

 Više od povijesne činjenice

Naslijeđe srednjovjekovne Bosne, osobito posljedice osmanske vladavine, ne svodi se samo na povijesne činjenice. One i dalje oblikuju suvremenu Bosnu i Hercegovinu, koja je politički, društveno i kulturno duboko podijeljena. Ovakvi znanstveni skupovi podsjećaju nas da razumijevanje tih povijesnih korijena može pomoći u pronalaženju puta prema stabilnijoj budućnosti.

 

- Advertisement -

5 KOMENTARI

guest

5 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Turska kao da završava s Kurdima

Turska je pokrenula zračne napade na ciljeve povezane s kurdskim militantima u Siriji i Iraku, odgovarajući na smrtonosni napad...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -