Četvrtak, 24 listopada, 2024

I tako je Picula postao najpopularniji političar u Hrvatskoj

Vrlo
- Advertisement -

Plakati s Toninom Piculom u ustaškoj kapi osvanuli u Srbiji: Desničari reagiraju na njegovo imenovanje izvjestiteljem Europskog parlamenta za Srbiju

Na rasvjetnim stupovima i javnim površinama u više gradova u središnjoj Srbiji pojavili su se plakati na kojima je montirana fotografija Tonina Picule, hrvatskog europarlamentarca iz SDP-a, s ustaškom kapom i natpisom “Izvestilac za NDH”. Ovu kampanju pokrenula je ultradesničarska organizacija Konzervativni pokret Naši, koja na ovaj način izražava svoje neslaganje s Piculinim nedavnim imenovanjem za stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju.

Organizacija je u izjavi objavila da su plakati postavljeni u Aranđelovcu, Mladenovcu, Lazarevcu i Topoli, te su Piculu optužili za antisrpske stavove i djelovanje u Europskom parlamentu. Naziv plakata, koji referira na NDH, prema njihovim riječima simbolizira kontinuitet antisrpske politike koju Picula, kako tvrde, provodi.

Reakcija srpskih desničara, koju prati retorika odbacivanja Europske unije, ukazuje na jačanje populističkog i protueuropskog sentimenta, te jačanje veze Srbije s Rusijom, Kinom i zemljama BRIKS-a, koje se predstavljaju kao “pravi prijatelji” Srbije.

Istovremeno, službeni Beograd nije ostao ravnodušan. Srpski državni vrh, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, premijera Miloša Vučevića i predsjednicu skupštine Anu Brnabić, komentirali su Piculino imenovanje s dozom ironije, jasno poručivši da su “shvatili poruku” iz Bruxellesa.

Srpski mediji, uključujući tabloid Informer, također su se uključili u kampanju, optužujući Piculu za antisrpske stavove, te su objavili stare fotografije iz Domovinskog rata na kojima pozira s puškom.

Pitanje koje ostaje otvoreno jest hoće li se ovi provokativni postupci i kampanje u javnosti Srbije preliti na šire političke odnose između Srbije i Europske unije, te kako će ovaj potez utjecati na percepciju Piculinog daljnjeg djelovanja kao izvjestitelja.

Pitanje za čitatelje Poskoka: Mislite li da ovakve akcije srpskih desničara ugrožavaju međunarodnu suradnju ili pokazuju koliko je Srbija daleko od europskih vrijednosti?

 

- Advertisement -

4 KOMENTARI

guest

4 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

PODUZETNICI U AKCIJI? Gori bivša tvornica Cetinke u Trilju

Dana 24. listopada 2024. godine, u bivšoj tvornici Cetinke u Trilju izbio je požar. Na terenu se trenutno nalazi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -