Četvrtak, 24 listopada, 2024

KAO DA SMO NA MJESECU: Hrvatska javnost pojma nema što Bidenova administracija čini Hrvatima u BiH

Vrlo
- Advertisement -

Najnovije istraživanje Valicona, koje otkriva da Kamala Harris uživa najveću podršku u Hrvatskoj za nadolazeće američke predsjedničke izbore, otvara pitanje zašto je hrvatska javnost toliko udaljena od stvarnih problema Hrvata iz BiH. Jer da išta znaju ili osjećaju  prema hrvatskom pitanju u BIH ovako ne bi odgovaralo.

No, ključno je razumjeti da taj nedostatak empatije prema Hrvatima iz BiH nije rezultat svjesnog zanemarivanja, već činjenice da je javnosti u Hrvatskoj sustavno uskraćena prava informacija o stvarnim događanjima u BiH.

Bidenova administracija, putem svog ambasadora u BiH, godinama aktivno radi na blokiranju istraga ratnih zločina nad Hrvatima, što je otkriveno kroz dokumente Wikileaksa. No, te informacije gotovo uopće nisu doprle do hrvatskih medija. Ako hrvatska javnost nije imala priliku upoznati se s ovim ključnim činjenicama, teško je optuživati je za nedostatak empatije.

Zamislimo situaciju da su slične informacije objavljene u vezi s ratnim zločinima nad Hrvatima u Vukovaru ili na Ovčari, a da su te informacije bile prešućene. Bilo bi nepravedno očekivati reakciju javnosti ako su ključne informacije sustavno filtrirane ili zanemarene.

Stoga, krivnja ne leži toliko na građanima RH, koliko na onima koji kontroliraju protok informacija i formiraju javno mnijenje. Ako mediji ne prenose istinu o stvarnim političkim i društvenim problemima Hrvata u BiH, kako možemo očekivati da će hrvatska javnost reagirati s punim razumijevanjem? Opet zamislimo situaciju da je US ambasador u RH pritiskom na Sudove u RH zaustavio istrage protiv ratnih zločinaca iz JNA i srpske vojske. Postoji li šansa da Hrvati iz BIH o tome ne bi ništa znali? Teško.

Ono što je potrebno jest otvoreniji i pošteniji diskurs u Hrvatskoj, koji će osvijetliti ne samo povijesne činjenice, nego i trenutne političke igre koje imaju veliki utjecaj na budućnost Hrvata u BiH. A za to je još rano. Zašto? Zato što ljudi poput Granića i Šeksa ne mogu biti izbačeni unutar ovako trulog sustava. Samo ih vrijeme može isprati iz hrvatske političke scene. I trebat će još jedno stoljeće nakon njih , ako Hrvatske bude, da konačno dobijemo demokraciju.

 

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

PODUZETNICI U AKCIJI? Gori bivša tvornica Cetinke u Trilju

Dana 24. listopada 2024. godine, u bivšoj tvornici Cetinke u Trilju izbio je požar. Na terenu se trenutno nalazi...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -