Izraelska diplomatska izolacija postaje ozbiljna pogreška – hoće li samo pomoći Hamasu?

161

 

Izraelska diplomatska izolacija postaje sve očiglednija i teža, a čini se da bi upravo to moglo ići u korist Hamasu. Premijer Benjamin Netanyahu, koji se drži svoje tvrdoglave politike prkosa, vjerojatno neće popustiti uskoro, a ako Donald Trump pobijedi na nadolazećim američkim predsjedničkim izborima, Netanyahu bi mogao profitirati od njegove podrške.

Unatoč tome što je teško točno znati kakve su ciljeve imali zapovjednici Hamasa kad su planirali napade 7. listopada 2023., jasno je da su očekivali neku vrstu geopolitičke prednosti. Moguće je da su priželjkivali pogoršanje odnosa između Izraela i SAD-a – i upravo se to sada događa.

Došlo je do onoga što se do nedavno činilo nemogućim: američka vlada izdala je ultimatum Izraelu, a sadržaj tog ultimatuma dospio je u medije. Pismo koje su zajednički poslali američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin postavlja nekoliko skromnih zahtjeva Netanyahuovoj vladi: omogućiti ulazak najmanje 350 kamiona dnevno s humanitarnom pomoći u Gazu, pauzirati borbene operacije kako bi se osigurala dostava pomoći te opozvati naredbe o evakuaciji Palestinaca ako za to nema vojnog razloga.

Iako Blinken i Austin ne zahtijevaju prekid vatre niti povlačenje iz okupiranih teritorija, jasno je da su frustracije Bidenove administracije sve veće. Posebno su zabrinuti zbog širenja sukoba na južni Libanon i sve većih napetosti s Iranom. Trenutna američka politika odlučno se protivi izraelskim provokacijama prema Iranu ili izazivanju regionalne krize koja bi mogla uključivati napade na iranska nuklearna postrojenja.

Istovremeno, britanska vlada spremna je uvesti osobne sankcije nekim od najekstremnijih članova Netanyahuove vlade, poput Bezalela Smotricha i ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira. Francuska je također zaoštrila svoje stavove prema Izraelu, a predsjednik Emmanuel Macron poziva na embargo na oružje za Izrael.

Unatoč sve većoj diplomatskoj izolaciji, malo je vjerojatno da će Netanyahu popustiti pod ovim pritiscima. Naime, on se oslanja na stalnu podršku Sjedinjenih Američkih Država, gdje je duboko ukorijenjeno mišljenje da će “Amerika uvijek biti uz Izrael”. Iako Zapad postaje sve više frustriran izraelskom politikom, nitko ne želi “izgubiti” Izrael ili ga dovesti u opasnost od neprijatelja.

Dodatni faktor koji bi mogao učvrstiti Netanyahuovu nepokolebljivost jest mogućnost povratka Donalda Trumpa na vlast. Ukoliko Trump pobijedi na predstojećim izborima, očekuje se da će Izraelu dati “slobodne ruke” i neograničene resurse za provođenje politike, uključujući potencijalne vojne akcije protiv Irana.

Ako se Netanyahu i Trump ponovno udruže, posljedice za regiju mogle bi biti katastrofalne. Sudbina Bliskog istoka u ovom trenutku uvelike ovisi o ishodu američkih predsjedničkih izbora.

 

Ivan Urkov l poskok.info

guest
3 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments