Utorak, 22 listopada, 2024

Dodik o Aliji: Otac bošnjačkog naroda ili ratni zločinac?

Vrlo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je izazvao kontroverze nazvavši Aliju Izetbegovića “nepresuđenim ratnim zločincem.” Ova izjava, dana u intervjuu za Srnu i RTRS, nije prošla nezapaženo, pogotovo zbog Dodikovih tvrdnji da svi bošnjački politički predstavnici danas slijede Alijin amanet te ne prihvaćaju daytonsku Bosnu i Hercegovinu sa svim pravima koja su dodijeljena narodima i entitetima.

Dodik je naglasio kako se bošnjačka politička elita nastoji distancirati od Alijine ratne prošlosti, iako je, prema njegovim riječima, jasno da su Izetbegovićeve radikalne ideje utjecale na moderno bošnjačko političko djelovanje. Osim toga, Dodik je podsjetio na povezanost Alije s Handžar divizijom iz Drugog svjetskog rata, optužujući ga za zločine nad Srbima te ističući njegovu osudu u bivšoj Jugoslaviji zbog sudjelovanja u organizaciji “Mladih muslimana.”

Dodik je oštro kritizirao i sadašnju političku scenu, posebno ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, tvrdeći da on samo nastavlja Alijinu politiku.

Kao povijesne figure, Dodik je istaknuo Radovana Karadžića i Ratka Mladića, podsjećajući da, bez obzira na presude, njihova uloga u povijesti srpskog naroda ostaje neizbrisiva. Pritom je dodao kako bošnjačka strana pokušava stvoriti lažni narativ o Aliji Izetbegoviću kao mirotvorcu, iako, prema njemu, činjenice govore drugačije.

Za kraj, Dodik je ponovno ukazao na to da “probošnjačke snage” ne mogu prihvatiti Daytonski sporazum i prava koja on dodjeljuje narodima i entitetima, te da njihove namjere ostaju usmjerene na razgradnju BiH kao države tri konstitutivna naroda.

 

- Advertisement -

65 KOMENTARI

guest
65 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Javnost u Rvackoj se pita: Zašto ime roditelja problematičnog dječaka ostaje nepoznato, zašto nas ne zabavljate o korumpirani mediji?

Svinjokolja je i  krvožedna je javnost. Nikada zadovoljena, uvijek gladna novih skandala, a posebice željna saznati ono što im...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -