Ponedjeljak, 21 listopada, 2024

Hrvatu treba 238 mjesečnih neto plaća za kupnju stana od 100 kvadrata no Švicarcima treba više!

Vrlo

Prema istraživanju BestBrokers.com, prosječna cijena nekretnine od 100 četvornih metara zahtijeva između stotinjak i tristotinjak mjesečnih plaća diljem Europe. U globalnim razmjerima, nekretnine su najpristupačnije u Južnoafričkoj Republici, gdje je potrebno samo 71 prosječna mjesečna plaća za kupnju kuće, dok je u Nepalu potrebno čak 684 plaće.

U Hrvatskoj je za kupnju stana od 100 kvadrata potrebno izdvojiti prosječno 238 mjesečnih plaća, što je oko 20 godina potpunog odricanja od ostalih troškova. Ovaj omjer čini Hrvatsku boljom od Poljske (242 plaće), Švicarske (243 plaće) i Luksemburga (246 plaća), dok su uvjeti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Češkoj nepovoljniji, s potrebnim brojem plaća između 255 i 297.

Među europskim zemljama, Danska je najpovoljnija za kupnju nekretnina, gdje je potrebno 114 mjesečnih plaća, dok je za Irsku i Švedsku potrebno 123, odnosno 129 plaća.

Što se tiče hipotekarnih kredita, najviše stvarne kamatne stope zabilježene su u Rusiji (12,3%), dok su u Hrvatskoj one relativno niske, iznoseći 0,64%. Zemlje poput Švedske, Belgije i Bosne i Hercegovine imaju negativne stvarne hipotekarne stope.

Tags: nekretnine, Hrvatska, plaće, hipotekarni krediti, EU

- Advertisement -
guest
0 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić tragično preminuo u bolnici!

Ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić, smrtno je stradao u bolnici, kako su potvrdili izvori bliski bolnici za Hinu. Ćorušić je...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -