Netanyahu Trumpu: Izrael donosi odluke neovisno o pritiscima

8

Premijer Izraela, Benjamin Netanyahu, održao je razgovor s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što je potvrdio ured premijera Izraela. U sažetom priopćenju, naglašeno je da Izrael uzima u obzir američke stavove, ali u konačnici donosi odluke koje se temelje isključivo na nacionalnim interesima zemlje.

Trump, koji se ponovno kandidira za predsjednika SAD-a, kasnije je u Philadelphiji opisao razgovor kao “vrlo lijep”. Kako je naveo, Netanyahu ga je pitao za mišljenje o trenutnoj situaciji s Iranom, na što je Trump dao jednostavan odgovor: “Učini ono što moraš.”

Izrael se trenutno suočava s ozbiljnim prijetnjama i razmatra vojnu reakciju na iranske raketne napade. Trumpov komentar, iako štur, jasno ukazuje na podršku koju bi Izrael mogao očekivati od njega u slučaju povratka na čelo SAD-a.

Što ovo znači za Izrael i SAD?

Poruka Netanyahua jasna je – izraelski interesi su primarni, bez obzira na vanjske pritiske, pa čak i kada dolaze od najbližih saveznika poput SAD-a. Trumpova izjava, s druge strane, odražava njegov karakterističan stil – jednostavan i nedvosmislen savjet, koji u suštini potvrđuje njegovu naklonost Izraelu.

Ukoliko se Trump vrati na vlast, možemo očekivati nastavak bliske, ali možda i opuštenije suradnje, s manje suptilnih diplomatskih igara, a više direktnog djelovanja.

Tags: Netanyahu, Trump, Izrael, Iran, nacionalni interesi, američka administracija, vojna reakcija

guest
2 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments