Petak, 18 listopada, 2024

General i pop zvijezda odbili uništiti ruske oklopnjake: Na Kosovu bi izbio 3. svjetski rat

Vrlo

 

Sir Mike Jackson, britanski general koji je postao poznat po svojoj odlučnosti i hrabrosti tijekom vojne operacije na Kosovu 1999. godine, preminuo je u dobi od 80 godina. Njegov potez da odbije zapovijed američkog generala Wesleyja Clarka o presretanju ruskih snaga na aerodromu u Prištini nije samo obilježio njegovu karijeru, već je i spriječio izbijanje Trećeg svjetskog rata.

U trenutku kada je situacija bila napeta, Jackson je izabrao očuvanje mira umjesto vojnog sukoba. Ignorirajući zapovijed da se sukobi s Rusima, general je rekao: “Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe.” Ova izjava nije samo odražavala njegovu hrabrost, već i duboko razumijevanje posljedica koje bi vojne akcije imale na međunarodnu stabilnost.

Jacksonova odluka bila je ključna jer su ruske snage već zauzele aerodrom, a eskalacija sukoba mogla bi dovesti do katastrofalnih posljedica. Njegovo vođenje britanskih snaga u toj situaciji spasilo je tisuće života i otvorilo vrata za diplomaciju umjesto rata.

Poznat kao “Princ tame”, Jackson je bio vojni lider čija je karijera uključivala zapovijedanje britanskim snagama tijekom invazije na Irak 2003. godine. Njegove odluke tijekom krize na Kosovu ostavile su trajni trag u povijesti vojne strategije i diplomacije.

Jacksonovo nasljeđe živi dalje kroz principe koje je zastupao — mir, diplomaciju i odlučnost u trenucima krize. Njegova sposobnost da prepozna kada se boriti, a kada pregovarati, služi kao lekcija za vojne i političke lidere širom svijeta.

Incident koji je gotovo gurnuo svijet na rub sukoba dogodio se 12. lipnja 1999. godine. Kolona od oko 30 ruskih oklopnih vozila, s oko 200 vojnika, iznenadno je zauzela aerodrom u Prištini pred sami kraj rata i nakon potpisanog sporazuma o povlačenju srpske vojske s Kosova. Rusi, koji su igrali ključnu ulogu kod tadašnjeg predsjednika SRJ  Slobodana Miloševića da okonča sukob, očekivali su da će nadzirati vlastiti sektor na Kosovu, neovisno od NATO-a. Međutim, kada se to nije dogodilo, Rusi su se osjećali izigranima. Zbog toga je kontingent od 200 vojnika dobio naredbu da iz svoje baze u Bosni krene i zauzme aerodrom. Američki general Wesley Clark, vrhovni zapovjednik NATO-a, odmah je zatražio da 500 britanskih i francuskih padobranaca bude spremno za zauzimanje aerodroma.

“Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe”

– Pozvao sam glavnog tajnika NATO-a Javiera Solanu i objasnio mu kakva je situacija – ispričao je general Clark u intervjuu za BBC. – Diskutirali smo o rizicima i što bi se moglo dogoditi ako Rusi prvi stignu na aerodrom. Solana mi je rekao: ‘Naravno, moraš stići na aerodrom’…” Odgovorio sam: ‘Smatrate li da imam ovlasti za to?’ ‘Naravno, imate ovlasti – zaključio je tadašnji glavni tajnik NATO-a

Međutim, tu je akciju je blokirao general Jackson u strahu od otvorenog sukob između Rusije i NATO-a i eskalacije do razine Trećeg svjetskog rata. Tijekom žustre rasprave, odlučni britanski general rekao je svom američkom nadređenom: ‘Neću započeti Treći svjetski rat zbog tebe.’

Govoreći o toj odluci nakon rata, britanski je general objasnio: ” Mogućnost sukoba s ruskim kontingentom mi se činilo vjerojatno pogrešnim načinom da otvorimo odnose s Rusima…”

General Clark je planirao rasporediti britanske tenkove i oklopna vozila na pistu aerodroma kako bi spriječili slijetanje ruskih transportnih aviona. Premda je američki visoki časnik smatrao da je to ‘primjeren tijek djelovanja’ veto je stavilo britansko zapovjedništvo.

 | Author: ProfimediaProfimedia

Poznata pop-zvijezda James Blunt

bio je satnik pod zapovjedništvom generala Jacksona na Kosovu. Podržao je odluku svog zapovjednika. U jednom intervjuu 2010. godine, pjevač mega hita “You’re Beautiful”, otkrio je da je dobio izravnu zapovijed da savlada oko 200 Rusa koji su bili na aerodromu.

– Bio sam izvršni časnik moje jedinice.  Neposredno iza mene bila je Padobranske pukovnija. Očigledno su bili spremni za borbu. Izravna naredba od generala Wesleyja Clarka bila je da nadjačamo vojsku na prištinskom aerodromu. Korišteni su termini koje su nam zvučali neobično. Riječi poput ‘uništiti’ čule su se u eteru- kazao je Blunt. Kasnije je otkrio da bi svejedno odbio slijediti zapovijed Wesleya Clarka, čak i pod prijetnjom vojnog suda.

– Postoje stvari koje radiš za koje znaš da su ispravne, i one za koje osjećaš da su apsolutno pogrešne, i mislim da je moralno važno ustati protiv toga. Taj osjećaj moralne prosudbe usađuje nam se kao vojnicima u britanskoj vojsci – dodao je Blunt.

 

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

Uključena je moderacija komentara. Potrebno je određeno vrijeme da se pojavi vaš komentar.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mogu li Vanga i Nostradamus pobijediti NATO?

Dolazi nam godina koja miriše na vatru, dim i proračunate podvale – 2025. U ovom velikom kazalištu sudbine, Nostradamus...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -