Srijeda, 16 listopada, 2024

KRIZA BEZ KRAJA: Dezerterstvo mladog vojnika produbljuje podjele u Ukrajini

Vrlo

U jeku rata u Ukrajini, mladi vojnik Sergej Gnezdilov svojim činom dezertiranja otvorio je važno pitanje o dugotrajnoj mobilizaciji i iscrpljenosti vojnika. Iako se suočava s teškim posljedicama zbog kršenja vojne discipline, njegov čin je potaknuo nacionalnu raspravu o pravednosti trenutnih ratnih zakona. Dok se mnogi vojnici bore na frontu, milijuni Ukrajinaca nisu mobilizirani, što dodatno podiže tenzije unutar zemlje. Iscrpljeni vojnici i njihove obitelji sve glasnije traže reforme u vojnom sustavu.

  1. Dezerterstvo kao simptom ratnog iscrpljenja: Mladi vojnici poput Sergeja Gnezdilova napuštaju jedinice ne zbog kukavičluka, već zbog psihičke i fizičke iscrpljenosti dugotrajnim ratom bez vremenskih ograničenja u službi.
  2. Zakon o mobilizaciji bez kraja: Vojnici ostaju u službi dok traje izvanredno stanje, bez jasnih rokova za demobilizaciju, što stvara frustraciju i povećava broj slučajeva dezertiranja.
  3. Podijeljeno javno mnijenje: Dok neki podržavaju Gnezdilova i smatraju ga hrabrim što je otvoreno progovorio o problemima vojske, drugi ga osuđuju zbog moralne nepravde prema onima koji su poginuli ili ranjeni na bojištu.
  4. Protesti žena vojnika: Supruge i majke vojnika organiziraju prosvjede, zahtijevajući demobilizaciju nakon određenog razdoblja službe, naglašavajući da nisu protiv rata, već protiv nejednake raspodjele tereta.

Sergej Gnezdilov, bivši vojnik ukrajinske vojske, postao je simbolom sve veće krize u zemlji. Nakon što je napustio svoju jedinicu bez odobrenja, podijelio je Ukrajinu. Sergej je dobio dopuštenje za medicinski dopust, ali umjesto u bolnicu, otišao je u Kijev – čin zbog kojeg je postao dezerter i sada mu prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Gnezdilov, inače bivši novinar i osnivač književnog festivala, javno je progovorio o razlozima svog čina. Ističe da ne postoji vremensko ograničenje za vojnu službu u trenutnom zakonu o mobilizaciji, dok milijuni Ukrajinaca ispunjavaju uvjete za regrutaciju, ali nisu mobilizirani. On tvrdi da bi se vojska trebala rotirati, a ne beskonačno ostajati na frontu, čime se vojnici iscrpljuju i gube motivaciju.

Ovaj čin je izazvao brojne reakcije. Neki ga podržavaju, tvrdeći da je otvorio važno pitanje, dok drugi, poput ranjenih vojnika i pravnih stručnjaka, smatraju da je njegov čin nemoralan i nepravedan prema onima koji su nastavili borbu.

U međuvremenu, žene vojnika organiziraju prosvjede diljem zemlje, zahtijevajući jasna pravila o demobilizaciji. Iako ne osporavaju borbu Ukrajine za neovisnost, osjećaju da se teret rata nejednako raspodjeljuje.

 

- Advertisement -

9 KOMENTARI

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Mišljenja
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zlatan i Carroll: Kad repovi vode bitke, a ego traži pažnju

Zlatan Ibrahimović – čovjek koji je, kažu, igrao za najveće klubove svijeta: Milan, Juventus, Inter, Ajax, PSG, Barcelonu, Manchester...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -