Srijeda, 16 listopada, 2024

Dukljanska pobjeda koja traje već skoro tisuću godina

Vrlo

Datum: 7. listopada 1042.

Mnogi datumi obilježili su ratnu povijest Crne Gore / Zete / Duklje, ali jedan se posebno ističe po svom značaju – dan kada je dukljanska vojska ostvarila nadmoćnu pobjedu nad bizantskom vojskom u bitci kod Bara, 7. listopada 1042. godine. Ova pobjeda dukljanskog kneza Stefana Vojislava, utemeljitelja prve crnogorske dinastije Vojislavljevića, okrunila je desetogodišnju borbu za oslobođenje od bizantske vlasti i potvrdila neovisnost kneževine Duklje.

Prema srednjovjekovnim zapisima kroničara Skilice i Zonare, u ovoj bitci na Tuđemilskom polju protiv dukljanske vojske borile su se ne samo bizantske trupe iz Drača i okolnih provincija, već i vojske raškog župana, bosanskog bana i humskog kneza.

Trijumf Vojislavljeve vojske detaljno je opisan u “Ljetopisu popa Dukljanina”, gdje se ističe kako je knez Vojislav sa svojim sinovima i malobrojnom vojskom, zahvaljujući ratnoj vještini i lukavstvu, uspio nadmudriti brojčano nadmoćnog protivnika. Navodi se da je od 60.000 carevih vojnika poginulo čak 40.000, što povjesničar Jovan Zonara karakterizira kao “strahotnu pogibelj bizantske vojske”.

Ova slavna bitka prikazana je i na vizantijskoj minijaturi iz 12. stoljeća, koja se čuva u Nacionalnoj biblioteci Španjolske u Madridu. Također je ovjekovječena na litografiji iz 19. stoljeća, autora K. Mandorovića iz Beča.

Unatoč povijesnim izvorima i vizualnim prikazima bitke, borba oko povijesnog tumačenja Tuđemilske bitke i dalje traje. Iako je vojska raškog župana 1042. godine bila protivnik dukljanske vojske, ova prelomna pobjeda nad Bizantom i njezinim saveznicima pokušava se prikazati kao dio srpske povijesti. Stefan Vojislav, prvi vladar dinastije Vojislavljevića, nastoji se prikazati kao srpski knez, a Duklja kao srpska država. Čak ni obnova državne neovisnosti Crne Gore 2006. godine nije zaustavila pokušaje asimilacije i prisvajanja crnogorske povijesti kao dijela velikosrpskog projekta.

Od 2007. godine, 7. listopada zaštićen je kao crnogorska povijesna baština i obilježava se kao Dan Vojske Crne Gore – datum koji slavi prvu veliku povijesnu pobjedu malog naroda i istovremeno potvrđuje tisućljetno trajanje crnogorske države.

/Poskok/

- Advertisement -

1 KOMENTAR

guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Reakcija
Najstariji
Najnovije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Zlatan i Carroll: Kad repovi vode bitke, a ego traži pažnju

Zlatan Ibrahimović – čovjek koji je, kažu, igrao za najveće klubove svijeta: Milan, Juventus, Inter, Ajax, PSG, Barcelonu, Manchester...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -