Četvrtak, 3 listopada, 2024

Iranski predsjednik Pezeshkian najavio oštriji odgovor Izraelu nakon sastanka s Hamasom

Vrlo

Iranski predsjednik Masoud Pezeshkian sastao se s članovima političkog predstavništva Hamasa, nakon čega je uputio oštru poruku izraelskim vlastima, signalizirajući novu fazu eskalacije u sukobu između Irana i Izraela.

Pezeshkian je jasno dao do znanja da Izrael može očekivati još oštriji odgovor na svoje poteze.

  • Zapadne zemlje su dale lažna obećanja Iranu i pozvale ga na suzdržanost kako bi se postigao sporazum o prekidu vatre u Gazi. Ipak, nastavak izraelskih zločina natjerao nas je da uputimo oštar odgovor Izraelu – izjavio je predsjednik Irana.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su odnosi između Irana i zapadnih zemalja, posebno SAD-a, pod stalnim pritiskom. Diplomatski pregovori o iranskom nuklearnom programu već su mjesecima u zastoju, dok Teheran pokušava ojačati svoju poziciju u regiji kroz podršku palestinskim militantnim skupinama poput Hamasa i Hezbollaha. Ovaj susret jasno pokazuje kako Iran koristi svoju proxy diplomaciju i vojno-političku mrežu kako bi održao pritisak na Izrael i širi svoje interese na Bliskom istoku.

Pezeshkian je posebno istaknuo ubojstvo šefa Hamasa, Ismaila Haniyeha, kao ključni trenutak koji je doveo do zaokreta u iranskoj strategiji.

  • Ubojstvo Haniyeha za mene predstavljao je bolan događaj. Ono što je definitivno, ako izraelski režim učini još jednu najmanju grešku, dobit će mnogo jači odgovor – naglasio je Pezeshkian.

Ovdje Pezeshkian, osim što šalje jasnu prijetnju, igra na kartu unutarnje iranske politike gdje podrška Palestini ima jak simbolički i ideološki značaj za održavanje legitimiteta režima. Iran koristi palestinsku borbu kao alat za mobilizaciju podrške kod kuće, gdje se vladajuća elita suočava s vlastitim izazovima poput ekonomske stagnacije i unutarnjih političkih nemira. Podrška Palestini također pomaže Iranu da održi svoju ključnu ulogu unutar šireg islamskog svijeta, gdje se pozicionira kao vodeća snaga otpora zapadnjačkim interesima.

Pezeshkian je također ukazao na ključnu ulogu međunarodne podrške izraelskom režimu, implicirajući da se njegova moć temelji na vanjskoj pomoći.

  • Sposobnosti Izraela ovise o podršci SAD-a i Europe. Za suprotstavljanje ovom režimu potrebna je podrška i suradnja muslimana s potlačenim narodom Palestine. Ujedinjeni glas muslimana spriječit će bilo kojeg agresora i kriminalca da upadne na teritoriju islamskog ummeta – kazao je predsjednik Irana.

Ovdje Pezeshkian pokušava iskoristiti narativ pan-islamske solidarnosti kako bi mobilizirao širu islamsku zajednicu. Međutim, realnost je složenija – islamski svijet je duboko podijeljen, posebno u kontekstu rivalstva između Irana i Saudijske Arabije, što otežava postizanje stvarne suradnje. Geopolitička strategija Irana nije samo usmjerena protiv Izraela, već i protiv arapskih monarhija koje podržavaju mirovne procese ili čak normalizaciju odnosa s Izraelom. Time Pezeshkian nastoji potkopati napore na Abrahamovim sporazumima i druge diplomatske inicijative koje uključuju arapske zemlje i Izrael.

Iranska vanjska politika, kako ju ovdje demonstrira Pezeshkian, balansira između otvorene konfrontacije s Izraelom i latentnih diplomatskih napora prema Zapadu. Poruka koju je Pezeshkian poslao ukazuje na to da Iran vidi svaki daljnji napad Izraela kao crvenu liniju koja bi mogla rezultirati regionalnom eskalacijom sukoba.

Naposljetku, Pezeshkianov govor ujedno predstavlja poruku upozorenja Zapadu. Dok zapadne zemlje traže diplomatsko rješenje, Iran jasno pokazuje da je spreman na eskalaciju ako se njegova politička agenda i utjecaj u regiji nastave ugrožavati. Time se otvara pitanje kako će Zapad i regionalni akteri balansirati između diplomacije, sankcija i vojnih prijetnji u jednoj od najkompleksnijih regija na svijetu.

 

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последняя новост

Mlinarić: “SDSS u svojim redovima ima ratne zločince, a sada se to i pokazalo”

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić još jednom je upozorio na ono što, prema njegovim riječima, odavno tvrde –...
- Advertisement -
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -